Svjetski dani voda i meteorologije
0

FOTO / BiH treba biti ponosna jer posjeduje veliko bogatstvo - vodu

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ujedinjeni narodi proglasili su 2013. godinom Međunarodne saradnje u oblasti voda, elementom koji je itekako značajan za opstanak svih oblika života. Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti o njenom značaju, ali i zbog intenziviranja saradnje svih zemalja i institucija koje se bave oblastima vode.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
BiH je poznata kao zemlja izuzetno bogata vodom, a s obzirom na to da imamo veliki broj prekograničnih voda i vodotoka međunarodna saradnja je jako bitna i potrebno je dodatno ojačati.

"BiH ima potpisan ugovor sa Republikom Hrvatskom o saradnji u oblasti voda iz 1996. godine, a sa Srbijom i Crnom Gorom je u toku potpisivanje. Imamo potpisane sporazume o upravljanju slivom rijeke Save, a od ove godine BiH predsjedava Međunarodnom saradnjom za rijeku Dunav u kojoj učestvuje 13 zemalja", rekla je Hazma Hadžović, pomoćnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Također, naša država intenzivno radi na regulacionim projektima upravljanja hidroenergetskim objektima na Drini sa tri države, a sa RH radimo na upravljanju Neretvom i Trebišnjicom.

"Voda je jedan od najznačajnijih resursa koji trebamo štititi s krajnjim ciljem zdravlja čovjeka, a mi u BiH trebamo biti ponosni jer imamo to bogatstvo. Mi imamo integralnu strategiju zaštite okoliša u kojoj je obuhvaćena i oblast vode, zakoni su nam prilagođeni evropskim standardima, ali oni su samo papir ako ih ne provodimo u praksi", istakao je Mladen Rudež, pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma.

Nedovoljno razvijena svijest

No, kako su današnji učesnici konferencije za novinare istakli, bh. građani nemaju dovoljno razvijenu svijest o zaštiti voda i okoliša. Nerijetko smo svjedoci smeća koje pluta rijekama ili se nalazi uz same obale. Zbog toga se na ovaj dan održava niz manifestacija kojima je cilj podizanje svijesti i kroz strateške planove djelovati na dodnošenje odluka ali i njihovu realizaciju u lokalnim zajednicama.

"Želim istaći da BiH radi na projektu izgradnje regionalnih deponija kako bi se ukinule općinske i razvio sistem upravljanja otpadom. Plan je da imamo devet regionalnih deponija, od kojih do sada imamo tri, što utječe ne samo na čistoću okoliša već i voda. Na području Zeničko-dobojskog kantona zatvorene su sve općinske, a Boščanica je izabrana kao deponija na kojoj će biti izgrađene i manje fabrike za prečišćavanje i reciklažu otpada", rekao je Rudež dodavši kako je cilj naše zemlje da odlaže samo 20 do 30 posto otpada, a ostatak reciklira i pretvori u robu koju će prodati.

Značaj osmatranja vremenskih prilika

U prostorijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas je obilježen i 23. mart - Svjetski dan meteorologije. Ovogodišnji moto je "Osmatranje vremena u cilju zaštite života i imovine". Istaknuto je kako o značaju predviđanja hidrometeoroloških prilika ne treba mnogo govoriti jer upravo su prognoze te koje često spašavaju ljudske živote.

BiH je članica Servisa za rano upozorenje vremenskih neprilika u cijeloj Evropi, kao i članica METEO alarma koji broji 33 članice.

Almir Bijedić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Almir Bijedić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Mi kao zavod djelujemo i u oblasti voda, tako učestvujemo u očuvanju i upravljanju sliva rijeke Save, a i dio smo Dunavske komisije. Dajemo i svoj doprinos u očuvanju od zagađenja Vrela Bosne, a imamo još mnogo aktivnosti", rekao je v.d. direktora FHMZ Almir Bijedić.

Zajedno sa operativnim centrima civilne zaštite, civilnom zaštitom na svim nivoima, FHMZ je napravio i novu internet stranicu na kojoj se podaci ažuriraju svaka četiri sata kada su u pitanju predviđanja hidrometeorolških prilika. To je značajno jer se na njoj nalaze i podaci koji govore o nivou rijeka i upozorenja na opasnost od poplava. Također, u Bihaću i Livnu su postavljene nove seizmološke stanice koje mjere aktivnosti u zemlji, a u planu je rekonstrukcija seizmološkog centra na Grdonju koji bi radio 0-24 sata dnevno.

"U planu je i postavljanje kamera na stanice FHMZ u saradnji sa astronosmkim društvom Orion koje će pratiti kretanje meteora i njihov ulazak u atmsoferu, a sve s ciljem unapređenja rada koji je od opće koristi za ljudsku zajednicu", dodao je Bijedić.

Rekordne padavine i suše

Željko Majstorović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Majstorović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kada su u pitanju meterološke prilike u narednim godinama, Željko Majstorović iz FHMZ je istakao kako značajnijih promjena neće biti.

"I dalje ćemo imati rekorde u padavinama, kao što je to bio slučaj u BiH prošle godine sa snijegom, rekordne suše i rekordne temperature koje nisu zabilježene u posljednjih 120 godina", istakao je Majstorović.