Ko koči imenovanje?
53

BiH stigao ukor iz EU jer više od šest mjeseci nije imenovala šefa Misije u Briselu

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je za Klix.ba da mu je neshvatljivo da BiH još nije imenovala šefa Misije u Briselu. On je za naš portal rekao da je ova pozicija već šest mjeseci upražnjena.

"Ovo je prilično zagonentna situacija jer je jedan od glavnih strateških ciljeva zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je priznato i u nedavno usvojenoj vanjskopolitičkoj strategiji Bosne i Hercegovine 2018.-2023.", kazao nam je Preda.

Navodi da je ova funkcija veoma važna i za BiH i za proces evropskih integracija u zemlji.

"Ambasadori u EU igraju ključnu ulogu u zastupanju interesovanja svoje zemlje i preuzimanju uloge interfacea između svoje zemlje i EU u procesu pridruživanja. Ambasadori u EU trebaju informisati evropske institucije o važnim događanjima u zemlji, kako bi se razjasnile stvari kada je to potrebno, ali i prikupiti podršku za zahtjev svoje zemlje za članstvo. Imajte na umu da se BiH nalazi u presudnom trenutku, kada država želi da dobije status kandidata zemlje i ima puno toga da objasni, kada je riječ o prijavi za članstvo u EU", rekao je Preda.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na upit koga od bh. političara i zvaničnika treba kriviti za ovu situaciju, Preda je rekao da su krivi bh. funkcioneri te napeta klima u državi, kako prije tako i poslije izbora.

"To je još jedan slučaj, nažalost, gdje nesposobnost političara da se dogovore o važnim stvarima nanosi štetu interesima zemlje. Kao i u slučaju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC), prenosi se poruka da zemlja nije zainteresovana za rad s nama", jasan je specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Upitali smo ga i da li će biti konkretnih reakcija iz EU u vezi s ovim slučajem.

"EU formalno nema šta da kaže o ovim pitanjima. To je pitanje koje se odnosi na nadležne organe države. Ali u političkom smislu, budite sigurni da ovakva kašnjenja u postavljanju ambasadora u EU naravno utječu na kredibilitet BiH kao potencijalnog kandidata i u smislu zastupanja njenih interesa u Briselu", zaključio je naš sagovornik.