Upitnik EK
107

BiH šalje dva rezultata popisa stanovništva, ali EU će priznati samo onaj Agencije za statistiku BiH

Piše: A. Z.
Foto: H.M./Klix.ba
Foto: H.M./Klix.ba
Predstavnici centralne vlasti i entitetski funkcioneri prije tri dana su nakon sastanka u Istočnom Sarajevu objavili da su dogovorili tekst odgovora na sporna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koji će, kako je istaknuto, institucijama EU biti dostavljeni na više od 25 hiljada stranica. Iako su čelnici istakli da su zadovoljni rezultatom dogovorenog, pitanje je da li će zadovoljstvo osjetiti i evropske institucije ako BiH dostavi dva rezultata istog popisa stanovništva.

Koliko god to nevjerovatno zvučalo, to je zapravo vrlo moguće, jer, kako nam je potvrđeno u Zavodu za statistiku FBiH, u sistemu odgovora na Upitnik EK nalaze se dva rezultata popisa, onaj Agencije za statistiku BiH i onaj koji je objavio Zavod za statistiku RS.

"Razlika je u 58.000 stanovnika. Zavod za statistiku ne utječe na to koji će odgovori biti poslati, ali prema Ustavu BiH validni su samo rezultati Agencije za statistiku BiH koje je priznala i međunarodna monitoring komisija. Sve suprotno od toga je kršenje Ustava BiH, a time i načela vladavine prava. Ustavni sud je 2004. godine konstatovao da se takvim postupkom u pitanje dovodi funkcioniranje BiH na načelu vladavine prava. Mi smo postupili u skladu sa zakonom, dostavili smo zakonite i pravosnažne odluke. U vezi sa zakonitim činjenicama se ne može dogovarati, tu nema kompromisa, to nije oslikavanje stanja na terenu", rekao nam je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH.

Međutim, bez obzira na to koliko verzija odgovora Vijeće ministara pošalje u Brisel, kako nam je potvrđeno iz Delegacije EU u BiH, Evropska unija će slijediti zaključke Međunarodne posmatračke misije kojom je predsjedavao Statistički ured Evropske komisije (Eurostat), koja je zaključila da je Agencija za statistiku BiH popis u cjelini obavila u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, kao i evropskim i međunarodnim standardima.

"Kvalitet odgovora je važan za tačnu procjenu stanja u zemlji. Na vlastima u BiH je da odluče kako će u svojim odgovorima na pitanja iz Upitnika EK prikazati bilo kakve moguće razlike u stavovima institucija ili nivoa vlasti. Prema iskustvima iz drugih zemalja koje su prolazile kroz ovaj proces, nije neuobičajeno naknadno razmijeniti ili tražiti dodatne informacije i to sve dok se informacije koje je Evropska komisija primila iz zemlje koja aplicira ne procijene zadovoljavajućim. Od ključne je važnosti da se BiH usredotoči na postizanje visokog kvaliteta odgovora kako bi umanjila broj potencijalnih dodatnih pitanja", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Podsjećamo, neslaganja u vezi s popisom stanovništva javila su se i prije nego što je popis počeo. Već tada su vlasti RS-a najavljivale da rezultati državne Agencije sigurno neće biti validni, odnosno za njih prihvatljivi te da će oni objaviti svoje. Situacija je kulminirala nakon što je odlučeno da 196 hiljada popisanih budu priznati kao rezidentni stanovnici, nakon čega su objavljeni rezultate prema kojima BiH ima 3.531.159 stanovnika. Iako je EUROSTAT potvrdio da su rezultati važeći i tačni, to nije spriječilo Zavod za statistiku RS da u decembru 2016. godine objavi svoje rezultate u kojima stoji da u RS-u živi 52.000 stanovnika manje nego što pokazuju rezultati državne Agencije.

Ni činjenica da niko nije priznao ove rezultate nije spriječila vlasti u manjem bh. enitetu da insistiraju na njihovoj validnosti i iskorištavanju prilikom odgovaranja na Upitnik EK.

Međutim, o ovim vrlo važnim detaljima nije se govorilo nakon sastanka u Istočnom Sarajevu. Čini se da ove "sitnice" nisu predmet brige nadležnih institucija jer je krajnji cilj završiti sve odgovore, verifikovati ih, tehnički pripremiti i na kraju poslati u Brisel pa neka tamo izaberu šta im se više sviđa. Očito je da će sav trud i opstrukcije iz RS-a ovog puta biti uzaludni. Međutim, sve ovo će Evropskoj uniji biti još jedna potvrda s kojim stepenom neozbiljnosti se pristupilo ovom ozbiljnom procesu, a na kraju još jednom potvrdilo da je BiH, nažalost, talac svog manjeg entiteta.

O svemu navedenom pokušavali smo dobiti komentar iz Direkcije za evropske integracije BiH, ali do objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor na upit.