Edukacija javnosti
69

BiH prvi put obilježava Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Revizorsko konsultantska kompanija Deloitte BiH je zajedno s partnerima organizirala obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama, s ciljem ukazivanja na važnost borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije te educiranja javnosti o tim temama.

Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama pokrenulo je Udruženje ovlaštenih istraživača prevare 2000. godine i od tada su se stotine organizacija širom svijeta priključile inicijativi.

Ta međunarodna inicijativa će prvi put biti obilježena i u Bosni i Hercegovini od 18. do 22. novembra, kada će revizorsko konsultantska kompanija Deloitte, uz saradnjiu s brojnim partnerima, organizirati niz događaja čiji je cilj otvaranje dijaloga o izloženosti finansijskom kriminalu, prevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.

Partneri inicijative danas su potpisali i Zajedničku izjavu o podršci Međunarodnoj sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH s ciljem da unaprijede i osnaže saradnju u prevenciji, sprečavanju i borbi protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

Vodeća regionalna partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju i voditeljica te inicijative u BiH Sabina Softić izrazila je zadovoljstvo što će u BiH prvi put obilježiti značajnu inicijativu.

  • Vjerujemo da je važno govoriti o problemima prevare i korupcije, o njihovim uzrocima i štetnosti, kao i naporima koje različite institucije i organizacije ulažu u prevenciju i borbu protiv ovakvih radnji, te njihovim rezultatima - kazala je Softić.

Smatra da je podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi, kao i brojnim ekonomskim i društvenim koristima koje proizilaze suzbijanjem prevara i korupcije od ključne važnosti.

Cilj im je, dodala je, da se ta inicijativa nastavi kontinuirano obilježavati i u narednim godinama, te da se nada širenju sličnih aktivnosti i u druge gradove u BiH.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku podržati aktivnost o podizanju svijesti o prevarama u BiH.

"Iako je uloga javnog sektora primarna u osmišljavanju i provođenju antikorupcijskih mjera kada je riječ o provođenju strategije za borbu protiv korupcije, te mjere ne mogu biti dovoljno uspješne i provodive ako nisu podržane od drugih ključnih aktera društva", istakao je Šabotić.

Zbog toga je, dodao je, izuzetno važno da u proces prevencije i borbe protiv korupcije, finansijskog kriminala i prevara bude uključen i privatni sektor, jer aktivno učešće predstavnika privatnog sektora i građana, ne samo da daje demokratski legitimitet borbi protiv korupcije, već antikorupcijske aktivnosti čini održivim i manje zavisnim od političke volje u BiH.

Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH podržalo je i nekoliko međunarodnih organizacija.

Voditelj GIZ programa „Jačanje javnih institucija u BiH“ Mathias Muehle kazao je da daju podršku reformi i modernizaciji javne uprave u Bosni i Hercegovini uime njemačke razvojne saradnje od 2010. godine.

Istakao je da program posebno podržava vlasti u BiH u naporima da poboljša pružanje usluga javnih institucija u razvoju politika i koordinaciji, javnim nabavkama, upravljanju ljudskim resursima, upravljanju kvalitetom i otvorenom vladinom politikom.

"Sve se ove teme u velikoj mjeri odnose i na aspekte sprečavanja korupcije, borbu protiv prevara i protuzakonitih praksi javne uprave", naglasio je Muehle te dodao da zbog toga u potpunosti podržava Sedmicu podizanja svijesti o prevarama koja se po prvi put obilježava u BiH.

Direktorica Svjetske banke za obnovu i razvoj BiH (EBRD) Manuela Naessl ocijenila je da korupcija i prevare narušavaju povjerenje u vlade, privatni sektor i društvo te da je povjerenje vitalni element svake stabilne i održive ekonomije.

"U svim investicijskim aktivnostima, EBRD nastoji povećati otvorenost, transparentnost i integritet među svojim klijentima, bilo da su to privatna ili državna preduzeća, općine ili državne vlade", istakla je Naessl.

Također je dodala da EBRD kroz projekte nastoji poboljšati antikorupcijske i kontrole usklađenosti, te da zagovara i podržava jasno definirane zakone i propise, efikasne i transparentne državne institucije i procese, kao i neovisnost pravosuđa i integritet poslovanja.

"Zajedno s našim partnerima želimo učiniti uspješnijim ekonomije u koje ulažemo. Upravo zato smo i dio jednog ovakvog projekta koji kroz jačanje saradnje i podizanje svijesti javnosti nastoji doprinijeti borbi protiv prevara i korupcija u BiH", zaključila je.

Posebna pažnja u toku Sedmice bit će posvećena mladima kroz organizaciju različitih aktivnosti za studente sa ciljem da se dodatno podstakne njihovo učešće i uloga u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja u BiH. Zbog toga su važnost uključivanja mladih u tu inicijativu prepoznali i predstavnici akademske zajednice.

Prodekan za studentska i normativna pitanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Emir Kurtić smatra da važne društvene teme poput finansijskog kriminala, prevare i korupcije prečesto djeluju kao problemi za koje nema lijeka.

"U našim okvirima nažalost prisutno je defetističko raspoloženje u kojem se od borbe diglo ruke uz obrazloženje da 'stvari jednostavno tako funkcionišu' i da je to 'jednostavno postalo normalno'", upozorio je.

Upravo zbog općeg stanja duha, Kurtić napominje da je izuzetno bitno prihvatiti inicijativu Deloittea, jer je proistekla iz renomiranog privrednog subjekta i svjetski priznatog imena iz domena revizije.

"Na Ekonomskom fakultetu je izuzetna čast i zadovoljstvo što smo partneri Deloitte na ovom značajnom projektu koji kroz edukaciju i podizanje svijesti, kao često najbolje preventivne alate, nastoji podržati borbu protiv prevara koje su nažalost sveprisutne u vremenu u kojem živimo", naglasio je.

Obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama bit će održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a partneri događaja su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), EU Ured, Fondacija Infohouse, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) te Udruženje Arbitri.