|

Kriminal, korupcija i posljedice: Uskoro prva sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH

Kriminal, korupcija i posljedice: Uskoro prva sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH
50
Klix.ba
7.11.2019. u 11:57
3
komentara
50

dijeljenja
Kriminal, korupcija i posljedice: Uskoro prva sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH
Otvorene su prijave za učešće na različitim događajima tokom Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH koju po prvi put organizuje revizorsko konsultantska kompanija Deloitte zajedno sa brojnim partnerima, a koja će se održati u Sarajevu u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine.
Međunarodna inicijativa Sedmice podizanja svijesti o prevarama obilježava se širom svijeta u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine.

Ove godine, po prvi put, ova inicijativa će biti obilježena i u Bosni i Hercegovini kroz održavanje niza događaja čiji je cilj otvaranje dijaloga na temu izloženosti finansijskom kriminalu, prevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.Cjelokupna manifestacija bit će održana pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, a partneri i organizatori događaja uz Deloitte BiH, su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), EU Ured, Fondacija INFOHOUSE, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), Udruženje Arbitri.

Centralna konferencija, na kojoj su svoje prisustvo i učešće potvrdili Eric Nelson, Ambasador SAD u BiH; Johanna Strömquist, Ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH; Ruth Wiseman, Zamjenica Ambasadora Velike Britanije u BiH; Kathleen Kavalec, Šefica Misije OSCE-a u BiH i drugi eminentni govornici, će se održati 18. novembra.

Panel diskusije pod nazivom "Unapređenje investicijske klime kroz suzbijanje korupcije i prevare" i "Globalni trendovi i iskustva u borbi protiv korupcije" okupit će predstavnike međunarodnih organizacija i kompanija u BiH, kao i govornike iz regije i svijeta. Tog dana će biti predstavljeni rezultati ankete "Percepcija studenata o prevari i korupciji u BiH", te će se i proglasiti pobjednik studentskog takmičenja "Reci NE prevari i korupciji svojim Instagram profilom". Program drugog dana sedmice okupit će eksperte iz oblasti cyber sigurnosti i kriminala, prevara u javnim nabavkama i zaštite zviždača. Posebna pažnja u toku Sedmice podizanja svijesti o prevarama je posvećena mladim ljudima, te će se u srijedu, 20. novembra održati "Financial Crime Academy" za studente gdje će oni moći poslušati predavanja i iskustva iz prakse, kao i dobiti certifikat o završetku akademije. Ured Evropske Unije će u sklopu ove inicijative, u četvrtak 21. novembra, održati panel diskusiju uz učešće EU IPA strčnjaka na temu izazova reforme vladavine prava u BiH. Posljednji dan u sedmici, 22. novembar obilježit će panel diskusija na temu "Prevara i korupcija u arbitražnom postupku", kao i webinar "Razlika između umanjenja porezne obaveze i izbjegavanja poreza i kako umanjiti rizik od pogrešne klasifikacije".

Detaljnu agendu možete pogledati ovdje, a prijaviti se na sve događaje bez plaćanja kotizacije možete putem registracijskog formulara dostupnog na ovom linku.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...