|

Održana Centralna konferencija prve Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH

Održana Centralna konferencija prve Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH
76
Klix.ba
18.11.2019. u 18:39
3
komentara
76

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
U cilju podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, te educiranja javnosti o ovim temama, revizorsko konsultantska kompanija Deloitte BiH, zajedno sa eminentnim partnerima, danas je započela obilježavanje Sedmice podizanja svijesti o prevarama
U cilju podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, te educiranja javnosti o ovim temama, revizorsko konsultantska kompanija Deloitte BiH, zajedno sa eminentnim partnerima, danas je započela obilježavanje Sedmice podizanja svijesti o prevarama

Međunarodna inicijativa Sedmice podizanja svijesti o prevarama obilježava se širom svijeta u periodu od 18. do 22. novembra 2019. godine. Ove godine, po prvi put, ova inicijativa se obilježava u BiH kroz održavanje niza događaja čiji je cilj otvaranje dijaloga na temu izloženosti finansijskom kriminalu, prevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.

Danas je u hotelu Holiday održana Centralna konferencija, kao prvi u nizu događaja, kojem je prisustvovalo preko 140 učesnika. Događaj je okupio predstavnike institucija BiH, ambasadore, predstavnike međunarodnih organizacija i kompanija u BiH, predstavnike akademske zajednice, nevladinih organizacija i medija, kao i stručnjake iz regije i svijeta.

Cjelokupna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, a neki od govornika koji su se obratili prisutnima su Sabina Softić, vodeća regionalna partnerica za usluge revizije za regiju Adriatic i voditeljica inicijative u BiH; Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Matthew Field; Savjetnik za ekonomske poslove Ambasade SAD u BiH, Eric Camus; Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, te Joeri Mass, Šef Odjela za planiranje i politiku pri Misiji OSCE-a u BiH.

"Ako govorimo o korupciji ili prevari u kontekstu društva i zajednice u kojoj živimo, onda među uzrocima takvih pojava možemo istaći tri važna faktora. Prvi je nedostatak transparentnosti o ključnim finansijskim i drugim informacijama, posebno o iznosu i izvorima prihoda, odnosno iznosu i načinu trošenja budžeta; drugo je slabost ili nedostatak odgovarajućih institucija, sistema i procesa koji blokiraju curenje novca izvan, a treće je odsustvo reakcije odnosno raširenost nekažnjavanja – neefikasnost i loši rezultati u kažnjavanju onih koji su krivi za korupciju. Između troje, teži je problem kako izgraditi snažne i izdržljive institucije. Ulaganje u izgradnju institucija jeste dugoročno i skupo, ali je to aktivnost koja donosi visok povrat društvu i pojedincima", istakla je Sabina Softić iz Deloittea BiH.

"Prevara oštećuje biznis i uništava živote. Globalno nas to košta 3 biliona eura godišnje. Vlada Velike Britanije odlučna je preduzeti mjere kako bi se borila sa ovim problemom u saradnji sa drugim relevantnim akterima širom svijeta. Zaista mi je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u inicijativi Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama. Današnja konferencija samo je jedan od pozitivnih primjera koje možemo učiniti zajedno", rekao je Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Matthew Field.

Savjetnik za ekonomske poslove Ambasade SAD u BiH, Eric Camus je naglasio:
"Prevara i korupcija dvije su najveće prepreke za privlačenje direktnih stranih investicija u BiH. Hvatanje u koštac sa ovim barijerama unaprijedit će ekonomiju i rezultirati rastom radnih mjesta i poboljšanjem općeg blagostanja građana u BiH. Ambasada SAD-a je spremna sarađivati kako bi iskorijenila prevaru i korupciju i osigurala da transparentnost u poslovnim i vladinim aktivnostima bude standard, a ne izuzetak u BiH."

U panel diskusiji “Unapređenje investicijske klime kroz suzbijanje korupcije i prevare”, o uticaju korupcije i transparentnosti na nivo domaćih i stranih investicija, vladinim politikama i aktivnostima koje poboljšavaju poslovnu klimu, te primjerima dobre prakse iz BiH i regije govorili su Manuela Naessl, direktorica EBRD Ureda u BiH; Emanuel Salinas, direktor Svjetske banke za BiH i Crnu Goru; Sandrine Friscia, direktorica Ureda Evropske investicijske banke za BiH i Crnu Goru; Stana Marić, direktor za istrage u Uredu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu; Alexander Skrzynski, direktor za rizike u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji u Beču; Ivana Korajlić, direktorica Transparency International u BiH i Matea Tadić-Antičević, finansijska menadžerica u dm drogerie markt.

Prakse, mjere i pozitivna iskustva u borbi protiv prevara i korupcije iz regije i svijeta predstavili su Pauline Arifin, stručnjak za borbu protiv korupcije, certificirani vodeći revizor za AntiBribery Management System (ABMS), SustaIN iz Indonezije; Sylvia Aluoch, advokat i savjetnik za javne nabavke, unutrašnju kontrolu i povrat sredstava u GIZ Programu „Jačanje dobre uprave“ iz Kenije; Mwaniki Gachoka, komesar Komisije Kenije za etiku i borbu protiv korupcije i bivši predsjednik Odobra za reviziju javnih nabavki iz Kenije; Yuri Sidorovich, vodeći partner i voditelj za forenzičke usluge za regiju Adriatic iz Deloittea Slovenija i Elvis Mujanović, viši savjetnik GIZ programa “Jačanje javnih institucija u BiH” u panel diskusiji koju su moderirali Mathias Muehle i Tihana Puzić, vođa tima i viša savjetnica GIZ programa „Jačanje javnih institucija u BiH“.

Elma Delalić, projektna koordinatorica inicijative Sedmice podizanja svijesti o prevarama, iz Deloittea BiH predstavila je rezultate istraživanja „Percepcija studenata o prevari i korupciji u BiH” u kojem je učestvovalo 600 studenata iz Bosne i Hercegovine.

Pored pomenutog, proglašeni su i pobjednici prvog Instagram takmičenja u BiH pod nazivom “Reci NE prevari i korupciji svojim Instagram profilom!” - Ajla Porča i Emina Lemeš sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Edna Porča sa Ekonomskog fakulteta Burch Univerziteta sa Instagram profilom „Break The Corruption Chain“. Pobjednički tim će imati priliku uraditi praksu u Deloitteu, te biti dio Odbora za koordinaciju i Tima za digitalne medije u organizaciji studentskih događaja na inicijativi Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama 2020.

U nastavku sedmice dešava se niz događaja na različite teme iz ove oblasti, te svi događaji su otvoreni za javnost bez plaćanja kotizacije. Detaljnu agendu možete pogledati ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...