{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH preuzela predsjedavanje Konvencijom za policijsku saradnju

18.10.2013. u 11:07
0
3
BiH preuzela predsjedavanje Konvencijom za policijsku saradnju
0
BiH preuzela predsjedavanje Konvencijom za policijsku saradnju
Bosna i Hercegovina je na današnjem sastanaku Komiteta ministara Konvencije za policijsku saradnju zemalja jugoistočne Evrope - PCC SEE, preuzela predsjedavanje Konvencijom od Republike Austrije, koje će u periodu od 18 mjeseci voditi zajedno sa Mađarskom i Bugarskom.
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, koji predvodi bh.delegaciju na sastanku u Bukureštu, iznio je prioritete BiH tokom šestomjesečnog predsjedavanja Konvencijom od januara iduće godine, ističući da će BiH nastojati iskoristiti sve mogućnosti kako bi se Konvencija u što većoj mjeri primjenjivala u praksi.

"Cilj nam je povećanje operativne policijske suradnje, ali isto tako podizanja razine svijesti i znanja na strateškim razinama kako u u agencijama za provođenje zakona tako i tužiteljstvima o njezinoj važnosti i mogućnostima koje pruža u zajedničkoj borbi protiv svih vidova kriminala", kazao je Ćavar.

Među prioritetima su potpisivanje protokola o prekograničnom nadzoru između zemalja članica, zatim hitnim potjerama, unaprijeđenje saradnje između edukacijskih policijskih ustanova, nastavak rada Ekspertske mreže za prekogranični nadzor za Jugoistočnu Evropu i Mreže zajedničkih istražnih timova, uspostavljanje zajedničkih tematskih istražnih timova i organiziranje adekvatnih obuka za tužitelje, inspektore i službenike međunarodne operativne policijske saradnje.

Konferenciji prisustvuju i direktori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: