{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH od danas na "crnoj listi" sa Iranom i Sjevernom Korejom?

1.6.2014. u 08:15
172
188
BiH od danas na "crnoj listi" sa Iranom i Sjevernom Korejom?
172
BiH od danas na "crnoj listi" sa Iranom i Sjevernom Korejom?
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog neusvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, BiH bi se od danas mogla naći na "crnoj listi" na kojoj se nalaze zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje.
Usvajanje ovog zakona je zahtjev koji je pred BiH postavio MONEYVAL, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje čine stručnjaci za procjene mjera usmjerenih protiv pranja novca i finansiranja terorizma u međunarodnim finansijskim transakcijama.

BiH je dobila rok do 1. juna da usvoji zakon, a u protivnom bi automatski slijedila objava posebne izjave MONEYVAL-a u kojoj se BiH definira kao nesigurna zemlja s kojom se sve finansijske transakcije moraju obavljati po posebnim procedurama i uz dodatne provjere.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je ovaj zakon 28. maja, nakon čega je uslijedio pritisak na predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića da što prije zakaže sjednicu Doma naroda, kako bi i to tijelo usvojilo zakon i kako bi se izbjegle očekivane sankcije.

Čović je međutim sjednicu Doma naroda zakazao za 6. juni, a do subote nije reagirao na pozive da se to tijelo sastane do 1. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: