{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH obustavila izdavanje dozvola za izvoz naoružanja u Egipat

F
30.8.2013. u 20:00
2
29
BiH obustavila izdavanje dozvola za izvoz naoružanja u Egipat
2
BiH obustavila izdavanje dozvola za izvoz naoružanja u Egipat
S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Egiptu, Ministarstvo sigurnosti je 20. augusta zatražilo mišljenje od Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o eventualnim promjenama u vanjskopolitičkim interesima vezano za izvoz naoružanja i vojne opreme u navedenu državu, kao i o statusu izdatih dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.
S tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti je obaviješteno o zaključcima Vijeća Evropske unije koji se odnose na pitanje izvoza naoružanja i vojne opreme iz Evropske unije u Egipat.

Imajući u vidu da Bosna i Hercegovina ima političku obavezu usaglasiti svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom, na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, održanom 26. augusta 2013. godine, zaključeno je da ubuduće nadležna ministarstva neće davati saglasnosti za izvoz naoružanja i vojne opreme u navedenu državu, pozivajući se na Kriterij 3/EU kodeksa ponašanja - Unutrašnja situacija u zemlji krajnjeg odredišta kao funkcija postojanja tenzija ili oružanih sukoba.

U skladu s ovim, Ministarstvo sigurnosti će ubuduće postupati poštujući navedene kriterije i zaključke, te neće izdavati dozvole za kretanje naoružanja i vojne opreme gdje je kao krajnja destinacija Arapska Republika Egipat, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: