BiH
2

BiH obustavila izdavanje dozvola za izvoz naoružanja u Egipat

FENA
S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Egiptu, Ministarstvo sigurnosti je 20. augusta zatražilo mišljenje od Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o eventualnim promjenama u vanjskopolitičkim interesima vezano za izvoz naoružanja i vojne opreme u navedenu državu, kao i o statusu izdatih dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

S tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti je obaviješteno o zaključcima Vijeća Evropske unije koji se odnose na pitanje izvoza naoružanja i vojne opreme iz Evropske unije u Egipat.

Imajući u vidu da Bosna i Hercegovina ima političku obavezu usaglasiti svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom, na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, održanom 26. augusta 2013. godine, zaključeno je da ubuduće nadležna ministarstva neće davati saglasnosti za izvoz naoružanja i vojne opreme u navedenu državu, pozivajući se na Kriterij 3/EU kodeksa ponašanja - Unutrašnja situacija u zemlji krajnjeg odredišta kao funkcija postojanja tenzija ili oružanih sukoba.

U skladu s ovim, Ministarstvo sigurnosti će ubuduće postupati poštujući navedene kriterije i zaključke, te neće izdavati dozvole za kretanje naoružanja i vojne opreme gdje je kao krajnja destinacija Arapska Republika Egipat, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.