{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: BiH autonomno donosi odluke o uvozu

S
1.8.2013. u 16:30
3
90
Šarović: BiH autonomno donosi odluke o uvozu
3
Šarović: BiH autonomno donosi odluke o uvozu
Mirko Šarović (Foto: SRNA)
BiH će autonomno donositi svoje odluke i pravila kada je riječ o uvozu robe i hrane životinjskog porijekla i nakon ulaska Hrvatske u EU, poštujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
"Nije moguće reći da se iz Hrvatske izvozi određena roba za EU, a roba koja ne može tamo, može u BiH koja prima sve i svašta. To nije moguće, jasna su pravila, objekt iz kojeg se izvozi mora da ima EU broj ili ga mora primiti Kancelarija za veterinarstvo. Tu nema odstupanja i to je jasno iz jučerašnjeg saopštenja Evropske komisije“, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Šarović je naglasio da je zabrana uvoza za određeni broj hrvatskih firmi u BiH početak niza mjera kojim će se pooštriti uslovi i kriteriji za uvoz hrane u BiH poštujući Privemeni trgovinski sporazum i Sporazum Cefta.

Prema njegovim riječima, izneseni stav Evropske komisije je na tragu postupanja BiH i njenih nadležnih institucija i u njemu nema ničega spornog, a potvrđuje ono što su domaće institucije tvrdile posljednjih dana i sedmica, osim nekih nelogičnosti koji se odnose na preporuke.

"Mora se uvesti red u ovu oblast, koji neće niko sa strane diktirati, regulisat ćemo tržište kvota i sačiniti odgovorajuće pravilnike o tržišnim standardima, što je proces koji će biti okončan do kraja 2013. godine", zaključio je Šarović.

Evropska komisija navela je u jučerašnjem saopštenju da, u skladu sa važećim zakonom u BiH, vlasti u zemlji mogu da provjere da li kompanije iz Hrvatske ispunjavaju minimalne standarde jednake onima u BiH kako bi se omogućio nastavak uvoza bez rizika po sigurnost hrane te da BiH ne bi trebalo da zahtijeva od Hrvatske više standarde od onih koje primjenjuje na svoje potrošače.

Firme iz Hrvatske, njih 45, morat će da obustave izvoz u BiH, jer ne ispunjavaju uslove, saopšteno je ranije iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Uslovi za izvoz na tržište BiH nisu ispunjeni prema Pravilniku o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH.

Zakonom o veterinarstvu BiH i Pravilnikom propisani su uslovi za uvoz i provoz tih proizvoda u/kroz BiH, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i pravila kada je riječ o uvozu koja su vrijedila za sve članice EU počela su da se primjenjuju i na novu članicu Hrvatsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: