{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

14.4.2015. u 14:15
10
7
BiH obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama
10
BiH obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha u akciji uključivanja škola širom BiH u svjetsku akciju programiranja za mlade, kada je više od 15.000 učenika i učenica prvi put programiralo, Resursni centar CPCD i ove godine nastavlja sa edukativnim aktivnostima u toj oblasti.
Imajući u vidu da je izuzetno velika mogućnost zapošljavanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i da je u toj oblasti jako mali broj žena, CPCD će u sedmici od 20. do 24.4.2015. godine obilježiti međunarodni Dan djevojaka u IKT.

Resurni centar poziva sve zainteresirane djevojčice i djevojke da se uključe u neku od ponuđenih radionica, edukativnih i informativnih sastanaka, ili da posjete IKT kompanije. Učesnice radionica će upoznati priznate bh. ekspertice iz IKT sektora, koje će im predstaviti svoja iskustva vezana za izbor karijere, kao i interesantne projekte na kojima rade.

Partneri Resursnog centra CPCD u obilježavanju ovog datuma su neke od vodećih kompanija u BiH, poput Microsofta, ESTABLISH d.o.o. i BH Telecoma.
Trenutne analize pokazuju da svega 30% od oko 7 miliona ljudi koji rade u IKT sektoru čine žene, te će u 2020. godini biti više od 900 hiljada praznih radnih mjesta u IKT sektoru. Jedno od najnovijih istraživanja Evropske komisije također pokazuju da, kada bi žene radile u IKT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, evropski bruto domaći proizvod (BDP) mogao povećati oko devet milijardi eura za godinu.

Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Do danas u obilježavanju ovog dana učestvovalo je više od 111.000 djevojčica i djevojaka u oko 3.500 događaja održanih u 140 zemalja širom svijeta. Ustanovljen je od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu i to na jedan dan, svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu.

Sve zainteresovane djevojke mogu se prijaviti za učešće u aktivnostima koje organizuje Resursni centar CPCD do 17.04.2015. putem web stranice RC www.civilnodrustvo.ba ili Facebook stranice Resursnog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: