{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CPCD obilježio Dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama

23.4.2015. u 16:35
48
7
CPCD obilježio Dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama
48
CPCD obilježio Dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim  tehnologijama
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) putem svog Resursnog centra obilježio je Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama, čime se BiH pridružila grupi od 135 zemalja u svijetu koje obilježavaju ovaj dan.
Na današnjoj konferenciji za medije predstavnice CPCD, Microsoft BiH i ASA grupacije/Fondacije Hastor su govorile o stanju u ovoj industriji te mogućnostima koje ona pruža mladima u BiH.

"Željeli smo osigurati priliku mladima da se upoznaju sa IKT i najtraženijim zanimanjima na svijetu. Zbog toga smo se po prvi put prošle godine uključili u globalnu akciju 'Sat kodiranja' koja je imala izuzetno veliki uspjeh u našoj zemlji, uključivši 15.000 mladih u edukativne aktivnosti”, rekla je Aida Daguda, direktorica CPCD.

Ona je saopštila je da ove godine u obilježavanje Dana djevojaka u IKT uključeno preko 500 djevojčica i djevojaka od 13-19 godina, te zahvalila kompanijama Microsoft, BH Telecom, Fondaciji Hastor, Establish, Mistral Technologies, Personal d.o.o te Drugoj gimnaziji Sarajevo i Gimnaziji “Filip Višnjić” iz Bijeljine čije su ekspertice učestvovale u radionicama, kao i Japanskoj razvojnoj agenciji koja je donirala udžbenike za učesnice.Daguda je potcrtala da će prema predviđanjima 2020. na prostoru EU biti na raspolaganju 900.000 radnih mjesta u informaciono-komunikacijskom sektoru. Ona je pozvala vlasti i kompanije da se aktivnije uključe u podršku akcijama ovog tipa u BiH.

Na poziv CPCD i škole u Mostaru, Doboj Jug, Cazinu i Zenici uključile su se u obilježavanje međunarodnog Dana djevojaka u ICT.

Aida Salkić, u ime Fondacije Hastor, istakla je da je ova neprofitna fondacija predana podršci obrazovanju kao i jačanju pozicije žena i djevojaka. “Fondacija Hastor svake godine stipendira 1249 mladih u osnovnim i srednjim školama te na fakultetu, a među bivšim stipendisticama imamo tri djevojke koje su danas zaposlene upravo u IKT sektoru i to u kompanijama Microsoft, BH Telecom te Telemach”, objasnila je Salkić.

“Prirodno je bilo da se kompanija Microsoft BiH uključi u inicijativu obilježavanja Dana djevojaka u ICT”, rekla je predstavnica ove kompanije Anida Jusufović. Ona je navela podatak da je tokom prošle godine BiH napustilo 68.000 mladih.

"To je alarmantan podatak. BiH je investirala u njihovo obrazovanje, a sada će neka druga zemlja iskoristiti te resurse", navela je Jusufović. Ona je pozvala mlade da svoju buduću karijeru izaberu pametno i odaberu sektore u kojima će moći napredovati i ostati u BiH naglasivši da je upravo sektor IKT industrija sa najvećim potencijalom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: