BiH
48

CPCD obilježio Dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama

Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) putem svog Resursnog centra obilježio je Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama, čime se BiH pridružila grupi od 135 zemalja u svijetu koje obilježavaju ovaj dan.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnice CPCD, Microsoft BiH i ASA grupacije/Fondacije Hastor su govorile o stanju u ovoj industriji te mogućnostima koje ona pruža mladima u BiH.

"Željeli smo osigurati priliku mladima da se upoznaju sa IKT i najtraženijim zanimanjima na svijetu. Zbog toga smo se po prvi put prošle godine uključili u globalnu akciju 'Sat kodiranja' koja je imala izuzetno veliki uspjeh u našoj zemlji, uključivši 15.000 mladih u edukativne aktivnosti”, rekla je Aida Daguda, direktorica CPCD.

Ona je saopštila je da ove godine u obilježavanje Dana djevojaka u IKT uključeno preko 500 djevojčica i djevojaka od 13-19 godina, te zahvalila kompanijama Microsoft, BH Telecom, Fondaciji Hastor, Establish, Mistral Technologies, Personal d.o.o te Drugoj gimnaziji Sarajevo i Gimnaziji “Filip Višnjić” iz Bijeljine čije su ekspertice učestvovale u radionicama, kao i Japanskoj razvojnoj agenciji koja je donirala udžbenike za učesnice.

Daguda je potcrtala da će prema predviđanjima 2020. na prostoru EU biti na raspolaganju 900.000 radnih mjesta u informaciono-komunikacijskom sektoru. Ona je pozvala vlasti i kompanije da se aktivnije uključe u podršku akcijama ovog tipa u BiH.

Na poziv CPCD i škole u Mostaru, Doboj Jug, Cazinu i Zenici uključile su se u obilježavanje međunarodnog Dana djevojaka u ICT.

Aida Salkić, u ime Fondacije Hastor, istakla je da je ova neprofitna fondacija predana podršci obrazovanju kao i jačanju pozicije žena i djevojaka. “Fondacija Hastor svake godine stipendira 1249 mladih u osnovnim i srednjim školama te na fakultetu, a među bivšim stipendisticama imamo tri djevojke koje su danas zaposlene upravo u IKT sektoru i to u kompanijama Microsoft, BH Telecom te Telemach”, objasnila je Salkić.

“Prirodno je bilo da se kompanija Microsoft BiH uključi u inicijativu obilježavanja Dana djevojaka u ICT”, rekla je predstavnica ove kompanije Anida Jusufović. Ona je navela podatak da je tokom prošle godine BiH napustilo 68.000 mladih.

"To je alarmantan podatak. BiH je investirala u njihovo obrazovanje, a sada će neka druga zemlja iskoristiti te resurse", navela je Jusufović. Ona je pozvala mlade da svoju buduću karijeru izaberu pametno i odaberu sektore u kojima će moći napredovati i ostati u BiH naglasivši da je upravo sektor IKT industrija sa najvećim potencijalom.