Žestoke osude
5

FOTO+VIDEO / BiH mora dići glas protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom najave da bi u Višem sudu u Beogradu mogao biti rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca održalo je danas javnu tribinu u Sarajevu, gdje su ukazali na historijske činjenice ovog pokreta, govorili o njegovom karakteru, ciljevima i zločinima koji je počinio u skladu sa tom ideologijom i politikom.

Prof. dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, kazao je kako će bošnjački intelektualci i dalje dizati glas protiv ovog izuzetno strašnog projekta.

"Prije svega bitno je spomenuti da je ovdje riječ o jednom fašističkom, izdajničkom, zločinačkom i genocidnom pokretu i to su naučne činjenice o kojima ne smije i ne treba da bude nikakve rasprave. Ovo nije samo historijsko i naučno pitanje, ovo je i moralno pitanje jer je riječ o falsifikovanju historijskih činjenica, ideološkoj i političkoj reviziji historije. Imajući u vidu to, kao i veliki broj žrtava četničkih sljedbenika Draže Mihailovića, država BiH i njeni antifašisti, a posebno antifašisti iz reda srpskog naroda moraju dići glas i ne šutjeti o ovakvim inicijativama. Glas BiH mora biti jači, posebno zbog svih preživjelih žrtava genocida, ali i zbog toga što se ovim negiraju sve vrste genocida i zločina koji je počinjen od strane ovog pokreta", istakao je Čekić.

Mujo Kafedžić, član kongresa, kazao je da je Draža Mihailović osvjedočeni fašista koji je učestvovao u svim bitkama protiv Narodnooslobodilačke vojske i vodio politiku istrebljenja svega nesrpskog, posebno bošnjaka muslimana u Sandžaku, Crnoj Gori i BiH.

"Njegova ideja bila je stvaranje velike Jugoslavije sa Srbijom, Srijemom, Bačkom i BiH bez prisustva drugih naroda osim srba. Prema tome, Draža Mihailović je osuđen kao četnik i fašistički učesnik u borbi protiv slobode. Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara trebaju zajedno da dignu glas protesta i da ukažu da to ne ide u prilog dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom", naglasio je Kafedžić.

Fašizam ima šanse za uspjeh samo ako je država slaba, ne može da odupre neprijateljima, odnosno ne može da funkcionira na način koji je danas opravdan u društvu, prema tome mislim da je daleko najbitnie da država demokratski ojača i odupre se takvim pojavama, kazao je intelektualac, Ćazim Sadiković.

"Fašizam je poput korova. On raste tamo gdje mu je najpogodnije tlo, a takvo tlo pogodno je u državi gdje je slaba demokratija i slaba privrženost građana toj državi. Znači ako BiH želi da se odupre fašizmu mora da bude dovoljno snažna i na ekonomskom i na vanjskopolitičkom planu, jer ovakva BiH podložna je svakoj nevolji, svakoj slabosti, pa prema tome i raznim oblicima četništva kao oblika fašizma", govori Sadiković.

Veljko Droca, z Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnsot u BiH, kaže kako je Draža Mihailović najveći zločinac Drugog svjetskog rata u Evropi. On i njegovi sljedbenici, navodi, počinili su strašne pokolje u istočnoj Bosni i nikada nije bio na strani antifašista.