{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehabilitacija Mihailovića nije samo unutarnja stvar Srbije

F
FENA
1.4.2012. u 17:49
0
42
Rehabilitacija Mihailovića nije samo unutarnja stvar Srbije
0
Rehabilitacija Mihailovića nije samo unutarnja stvar Srbije
Draža Mihailović
Rehabilitacija četničkog komandanta u Drugom svjetskom ratu, Dragoljuba Draže Mihailovića, u Srbiji, predstavlja još jedan od dugoročnih strateških udara na pozitivne ljudske vrijednosti, a koji će destabilizirati situaciju u cijeloj regiji, stav je Udruženja intelektualaca Podrinja.
Rehabilitacija Mihailovića ima poseban uticaj na mukotrpan put ka uspostavljanju suživota i međusobne tolerancije u Bosni i Hercegovini te stoga bh institucije moraju adekvatno i efikasno odgovoriti na rehabilitaciju fašističkog sljedbenika i vođe zločinačkih formacija koje su počinile monstruozne zločine na tlu BiH.

Žrtve četničkih zločinaca na čijem je čelu bio Dragoljub Mihailović, u najvećem broju su bili Bošnjaci muslimani u Podrinju, podsjećaju iz ovog Udruženja.

Drina je nosila leševe masakriranih nevinih ljudi, žena, djece i staraca, koji su bili žrtve četnika, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u posljednjoj agresiji na BiH, a ove žrtve su bile krive samo zbog toga što su Bošnjaci muslimani koji se nisu uklapali u okvir homogene Srbije koju je proklamirao Mihailovićev prvi saradnik Stevan Moljević.

Hiljade žrtava, ubijenih na najmonstruozniji način u obrednom četničkom orgijanju na obalama Ćehotine i Drine u Foči, višegradskom mostu Mehmed-paše Sokolovića, ali i u cijelom pojasu uz Drinu gdje vjekovima žive Bošnjaci muslimani, u Drugom svjetskom ratu, bili su žrtve povampirenih četničkih hordi pod vodstvom Dragoljuba Mihailovića.

Hiljade nevinih bošnjačkih žrtava ubijenih u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, uz hiljade uništenih života u prvom genocidu počinjenom na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, žrtve su sljedbenika četnika.

Zbog toga iz Udruženja intelektualaca Podrinja ističu da rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića, četničkog vođe u Srbiji, ni na koji način ne smije proteći bez snažnog diplomatskog odgovora nadležnih predstavnika vlasti u BiH, predvođenih članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

Rehabilitacija četničkog vođe u Srbiji, a time i rehabilitacija fašističke ideje kod Srba, će doprinijeti usporavanju procesa povratka prognanih, poljuljati mukotrpno stečeno povjerenje i suživot, i dodatno doprinijeti potpirivanju srpskog nacionalizma u Podrinju, Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

Velikosrpske ideje i posljedice pokušaja njenog provođenja u djelo, kao i posljedice koje je proizvodila svaka od sličnih akcija u pokušaju njene implementacije, nisu bile locirane samo na teritoriji Srbije, niti su bile njeno unutarnacionalno pitanje. Uvijek su te ideje prelazile granice jedne države i, uvjetno rečeno, dobivale međunarodni karakter.

Govoriti o Ravnogorskom četničkom pokretu kao o unutrašnjoj stvari Srbije, isto je toliko cinično kao i govoriti o nacizmu kao unutrašnjoj stvari Njemačke.

Ovaj čin je rehabilitacija fašizma u susjednoj državi, koja je ne tako davno, izvršila agresiju i finansirala počinitelje genocida na tlu BiH, tako da će se posljedice, nakon eventualnog pozitivnog rješenja podnosilaca zahtjeva za rehabilitaciju Dragoljuba Mihaliovića, ozbiljno odraziti na mnoge započete procese u BiH, navodi u današnjem saopćenju Udruženje intelektualaca Podrinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: