Od 1. januara 2011. godine
0

BiH je predsjedavajuća Vijeća sigurnosti bez vlasti

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
BiH će od 1. januara preuzeti jednomjesečno predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, što je jedan od presedana da Vijećem sigurnosti bezbjednosti predsjedava zemlja u kojoj se nalazi četvrta najveća misija UN i o kojoj se i danas raspravlja u tom istom tijelu.

"Još rjeđe, ili vjerovatno nikad se nije dogodilo da u vrijeme predsjedavanja zemlja ima vladu u tehničkom mandatu, da je ministru spoljnih poslova istekao mandat i da politička klima više traži međunarodne savjete nego što ih može dati", ističe Radio Slobodna Evropa.

    Na dnevnom redu u  vrijeme predsjedavanja BiH naći će se i neka važna pitanja, poput održavanja referenduma u Sudanu, a krajnji ishod imaće uticaja na jedan dio zemalja Afrike. 

    Prema riječima nekadašnjeg ministra inostranih poslova BiH Mladena Ivanića, BiH je u najgorem mogućem periodu zapalo da dobije najveću moguću diplomatsku priliku. 

"U zadnje četiri godine imamo katastrofalno stanje u našoj diplomatiji, privatnu politiku, a ne neku međunarodno usklađenu politiku institucija BiH",  rekao je Ivanić za Radio Slobodnu Evropu,  ističući da BiH nema vlasti i da se njeno formiranje još i ne nazire. 

    Prema Ivanićevim riječima, više niko živ ne zna ko će i kome davati sugestije i naloge.

    "Nadam se da će januar i u Savjetu bezbjednosti biti mjesec bez velike aktivnosti, jer dolazi iza Nove godine, i da ćemo u takvim uslovima relativno malo posla u cjelini imati. I nadam se da će to biti ono što će spriječiti najnegativnije moguće stvari", zaključio je Ivanić.

Nekadašnji šef Misije Velike Britanije pri UN-u Jones Perry govorio je nedavno o ulozi Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a. Parry je kazao kako, bez obzira na sve, sistem u VS UN-u funkcionira.

"Vjerujem da ne postoji razlog zašto BiH ne bi mogla biti dobar predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, bez obzira na unutrašnje ustavno uređenje BiH", kazao je Jones Parry.