{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je predsjedavajuća Vijeća sigurnosti bez vlasti

S
21.12.2010. u 09:48
0
2
BiH je predsjedavajuća Vijeća sigurnosti bez vlasti
0
BiH je predsjedavajuća Vijeća sigurnosti bez vlasti
Foto: AFP
BiH će od 1. januara preuzeti jednomjesečno predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, što je jedan od presedana da Vijećem sigurnosti bezbjednosti predsjedava zemlja u kojoj se nalazi četvrta najveća misija UN i o kojoj se i danas raspravlja u tom istom tijelu.
"Još rjeđe, ili vjerovatno nikad se nije dogodilo da u vrijeme predsjedavanja zemlja ima vladu u tehničkom mandatu, da je ministru spoljnih poslova istekao mandat i da politička klima više traži međunarodne savjete nego što ih može dati", ističe Radio Slobodna Evropa.

Na dnevnom redu u vrijeme predsjedavanja BiH naći će se i neka važna pitanja, poput održavanja referenduma u Sudanu, a krajnji ishod imaće uticaja na jedan dio zemalja Afrike.

Prema riječima nekadašnjeg ministra inostranih poslova BiH Mladena Ivanića, BiH je u najgorem mogućem periodu zapalo da dobije najveću moguću diplomatsku priliku.

"U zadnje četiri godine imamo katastrofalno stanje u našoj diplomatiji, privatnu politiku, a ne neku međunarodno usklađenu politiku institucija BiH", rekao je Ivanić za Radio Slobodnu Evropu, ističući da BiH nema vlasti i da se njeno formiranje još i ne nazire.

Prema Ivanićevim riječima, više niko živ ne zna ko će i kome davati sugestije i naloge.

"Nadam se da će januar i u Savjetu bezbjednosti biti mjesec bez velike aktivnosti, jer dolazi iza Nove godine, i da ćemo u takvim uslovima relativno malo posla u cjelini imati. I nadam se da će to biti ono što će spriječiti najnegativnije moguće stvari", zaključio je Ivanić.

Nekadašnji šef Misije Velike Britanije pri UN-u Jones Perry govorio je nedavno o ulozi Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a. Parry je kazao kako, bez obzira na sve, sistem u VS UN-u funkcionira.

"Vjerujem da ne postoji razlog zašto BiH ne bi mogla biti dobar predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, bez obzira na unutrašnje ustavno uređenje BiH", kazao je Jones Parry.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: