Pred diplomatskim skandalom
0

BiH diplomatsku sjednicu u VS UN-a vodi ispod nivoa

Sarajevo-x.com
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Bosna i Hercegovina preuzela je od 1. januara 2011. godine jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija. Uskoro će biti održana tematska sjednica, a s obzirom na to da je odlučeno da se vodi na nivou ambasadora - stalnog predstavnika BiH u UN-u, izgledno je da će predsjedavanje naše zemlje obilježiti diplomatski skandal.

Instrukcijom Predsjedništva BiH, broja 04-05-1-4783/10, od 20. decembra 2010. godine Ministarstvo vanjskih poslova BiH obaviješteno je, između ostalog, da je utvrđen nivo predsjedavanja tematskom debatom Vijeća sigurnosti UN-a u januaru 2011. samo na nivou ambasadora, odnosno stalnog predstavnika BiH pri UN-u, piše Oslobođenje.

U Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da je takav nivo predsjedavanja neuobičajen za dosadašnju praksu vođenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Zbog mogućeg diplomatskog skandala još na samom početku predsjedavanja BiH VS-om, ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj, uputio je hitan dopis članovima Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, Željku Komšiću i Bakiru Izetbegoviću.

"Odluka da BiH svoje predsjedavanje tematskom debatom održi na najnižem mogućem nivou može prouzrokovati utisak da BiH ne pridaje dovoljan značaj svojoj ulozi u Vijeću sigurnosti", naveo je Alkalaj u dopisu Predsjedništvu, istakavši da je predsjedavanje VS-om iznimno odgovorna međunarodna uloga i velika obaveza.

Ministar je dodao i to da niko ne želi da se takva odluka razumije kao minimiziranje uloge BiH u Vijeću sigurnosti UN-a i kao nespremnost da se u potpunosti afirmira jedinstveni uspjeh i najznačajniji vanjskopolitički projekt BiH od Daytona do danas.

"Uvjeren sam da odabirom najnižeg mogućeg nivoa predsjedavanja svojom tematskom debatom BiH čini diplomatski presedan u negativnom smislu, koji sigurno neće ostati neprimijećen kod ostalih članica Vijeća sigurnosti UN-a i brojnih drugih članica UN-a", ocijenio je Alkalaj.

Inače, prisustvo tematskoj sjednici VS-a već su otkazali visoki zvaničnici među kojima su i Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Somanahalli Mallaiah Krishna, ministar vanjskih poslova Indije, te Luis Felipee Marques Amado, ministar vanjskih poslova Portugala, a upitno je i prisustvo generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.