Naši policajci uskoro i u misijama EU
3

BiH je postala jedan od graditelja mira u svijetu

Sponzorirani članak
Policijske agencije Bosne i Hercegovine, pored rezultata ostvarenih na povećanju sigurnosti građana u državi, su dale značajan doprinos očuvanju mira i sigurnosti u kriznim područjima u svijetu.

Osim ispunjenja obaveze koju Bosna i Hercegovina ima kao članica Ujedinjenih nacija, učešće u mirovnim misijama je doprinijelo i međunarodnoj afirmaciji države. BiH je od nekadašnjeg kriznog područja postala jedan od graditelja mira u svijetu.

"Često naglašavamo da su policijske agencije, policijski službenici, policijsko vodstvo, odnosno kapaciteti i sposobnosti agencija za provođenje zakona, dostigli vrlo visok stepen. SIPA, Granična policija, policije Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta i kantona su vrlo sposobne i vjerujem da je BiH već dala svoj doprinos i dokazala da može predstavljati dodatnu vrijednost međunarodnim policijskim misijama", kaže Stefan Feller, šef EUPM-a.

Nermina Zaimović-Uzunović, članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, ističe kako BiH ima i moralnu obavezu da učestvuje u mirovnim misijama.

"S druge strane, to šalje pozitivnu sliku da je BiH opredijeljena za mir, za saradnju, za vladavinu prava i zakona. Mislim da to dobro utječe na imidž BiH u svijetu", kaže Zaimović-Uzunović.

U mirovnim operacijama pod okriljem UN-a je od 2000. godine do danas učestvovalo ukupno 155 policijskih službenika iz BiH. Oni su služili ili još služe u mirovnim misijama u Liberiji, Sudanu – Južnom Sudanu, Kipru, Istočnom Timoru i Haitiju. Mnogi od njih su dobili medalje, specijalne zahvalnice za predan rad i profesionalno izvršavanje zadataka, a vremenom su bh. policajci počeli dobivati i rukovodeće funkcije u mirovnim misijama. Trenutno su 44 bh. policijska službenika raspoređena u mirovnim misijama UN-a. Bosanskohercegovački policajci će, osim pod zastavom UN-a, uskoro će biti uključeni i u mirovne misije koje predvodi Evropska unija.

"Mi se nadamo i očekujemo da ćemo do kraja 2012. godine imati sporazum sa Evropskom unijom i da ćemo već u ovoj godini uputiti prve policajce u mirovne misije pod zastavom EU", kaže Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

I prvi čovjek EUPM-a u BiH Stefan Feller je optimista kada je u pitanju priključenje BiH misijama u okviru EU. "Mislim da BiH posjeduje kapacitet za doprinos misijama EU, koje se odnose na civilno upravljanje u kriznim situacijama, u ovom momentu s pozicije takozvane treće liste zemalja, a kasnije i kao članica EU", kaže on.

Poruka EU je jasna – bh. policijske agencije su spremne za učešće u mirovnim misijama EU. Potpisivanje sporazuma sa EU bi doprinijelo da policijski službenici iz BiH, u budućnosti pod zastavom EU, i dalje svoju zemlju u inozemstvu predstavljaju na najbolji mogući način – znanjem, kvalitetom i radom.