Policijska misija Evropske unije
0

Feller: Proces integracije u EU je zahtjevan, BiH mora biti aktivna

FENA
Stefan Feller
Stefan Feller
Policijska misija Evropske unije (EUPM) doprinijela je stabiliziranju prilika u BiH, jačanju vladavine prava te bila značajan sudionik na planu unapređenja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je Feni šef EUPM-a, komesar Stefan Feller u povodu okončanja mandata ove misije.

"Bili smo značajni sudionici u unapređenju sigurnosne situacije u BiH, što je dovelo do održivog razvoja agencija za provedbu zakona i krivično-pravnih sistema na svim nivoima u Bosni i Hercegovini", navodi Feller, naglašavajući da odgovornost za daljnje poboljšanje ukupne situacije i usvajanje standarda, neophodnih na evropskom putu BiH leži u rukama bh. vlasti.

Sumirajući postignuća EUPM-a tokom desetogodišnjeg prisustva u BiH, Feller je izvdvojio pitanje reforme policije, razvoj mehanizama koordinacije u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te unapređenje saradnje tužiteljstava i policije, kao jednog od najvažnijih segmenata ukupnog angažmana u BiH.

"U periodu između 2003. i 2008. godine pojam “reforma policije” postao je sinonim za napore uložene u restrukturiranje policije. Međunarodna zajednica bila je intenzivno angažirana na ovom pitanju, a ovaj suštinski politički proces pokazao se izazovom koji je stavljen pred EUPM. Na kraju je pronađeno kompromisno rješenje koje je i Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji omogućilo da pristupe potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", pojašnjava Feller.

Potcrtava opredijeljenost EUPM-a za podršku putem istinskog partnerstva koju karakterizira kao najveći uspjeh, navodeći da je u BiH ostvaren značajan napredak te je neophodno i nadalje insistirati na održavanju i očuvanju visokih standarda.

"Proces integracije u Evropsku uniju je veoma zahtjevan, a zadatak Bosne i Hercegovine je da aktivno odlučuje i provodi aktivnosti koje će zemlju odvesti na put ka Evropskoj uniji. Uvjeren sam da to možete, ali morate željeti naći način kako da to zajedno izvedete, poručio je Feller, koji se nakon okončanja mandata EUPM-a na čijem je čelu od 2008. godine, sprema za odlazak iz BiH.

Misija EUPM-a, koja je uslijedila nakon okončanja mandata IPTF-a krajem 2002. godine, završava danas, 30. juna 2012. godine, a već narednog dana - 1. jula bit će stavljen u funkciju EUSR-ov Odjel za provedbu zakona koji će započeti savjetodavni rad na političkom i strateškom nivou.