{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svi bh. policajci u misiji UN-a u Liberiji na rukovodećim pozicijama

F
5.3.2012. u 14:34
0
0
Svi bh. policajci u misiji UN-a u Liberiji na rukovodećim pozicijama
0
Bosna i Hercegovina je proteklih 12 godina pokazala spremnost da ispoštuje međunarodne obaveze i da puni doprinos uspostavi mira i očuvanju sigurnosti u brojnim misijama u svijetu.
Jedna od njih je i mirovna misija Ujedinjenih naroda u Liberiji (UNMIL), u kojoj se trenutno nalazi osam policijskih službenika iz BiH, a u ovoj godini se očekuje raspoređivanje još šest policajaca.

Trenutno su svi bh.članovi misije raspoređeni na pozicijama tim lidera, što znači da se svi nalaze na rukovodećim pozicijama u misiji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Bh. policijski službenici su dobili medalje, specijalne zahvalnice za predan rad i profesionalno izvršavanje zadataka od rukovodstva UNPOL-a u Liberiji.

Tim povodom i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović čestitao je policijskim službenicima Bosne i Hercegovine u Liberiji na ovom uspjehu, a pohvalio je i doprinos bh. policajaca u očuvanju mira i sigurnosti u drugim misijima.

BiH sudjeluje u mirovnoj misiji u Liberiji - UNMIL od 2004. godine, a do danas su sudjelovala 64 policajca.

UNMIL je uspostavljen rezolucijom Vijeća sigurnosti 2003. godine s mandatom pružanja podrške provođenju Sporazuma o prekidu vatre, zaštiti osoblja UN-a, objekata i civila, pružanje humanitarne pomoći, podrške sigurnosnoj reformi i provođenju mirovnog procesa.

Iz BiH je u operacijama podrške miru od 2000. godine do danas sudjelovalo 155 policijskih službenika i to u mirovnim misijama u Liberiji, Sudanu - Južnom Sudanu, Kipru, Istočnom Timoru i Haitiju.

BiH trenutno sudjeluje u tri mirovne misije, u Sudanu, Liberiji i Kipru, sa 44 policijska službenika.

Značajan doprinos očuvanju mira, ali i afirmaciji države BiH u svijetu dale su i pripadnice ljepšeg spola, imajući u vidu da je do sada 21 policijska službenica sudjelovala u međunarodnim misijama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: