Mladen Bosić
0

BiH je na prekretnici, ili će naći izlaz ili ide u dublju krizu

FENA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Bosna i Hercegovina se nalaz na prekretnici - da li će pronaći put izlaza iz krize ili će ući u još veću neizvjesnost, smatra predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

"SDS se zalaže za formiranje Vijeća ministara BiH i njegovo funkcionisanje, kao i ostalih zajedničkih institucija na nivou BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma“, kazao je Bosić, naglašavajući da je to u najboljem interesu RS-a.

On smatra da zajedničke institucije moraju raditi u interesu građana, dodajući “da je jedan od problema i to što Predsjedništvo BiH ne funkcioniše u ustavnom kapacitetu”.

"Umjesto da Predsjedništvo BiH vodi aktivnosti u vezi formiranja Vijeća ministara taj posao je prepušten dobroj volji pojedinih stranačkih lidera“, kazao je predsjednik SDS- a na političkoj akademiji stranke održanoj na Jahorini.

Govoreći o stanju u RS, Bosić je rekao da taj bh. entitet mora da provede duboke reforme kako bi bili društvo koje ima perspektivu.

"Potrebno se izboriti protiv naraslog kriminala i korupcije, koji prijeti da uruši RS iznutra“, kazao je on i naglasio značaj novog političkog koncepta SDS u kome se, kako je saopćeno, analizira sadašnje stanje i daju prijedlozi za izlazak iz sve dublje ekonomske krize.