Presuda protiv države
1.2k

BiH izgubila još jedan spor u Strazburu: Sud presudio u korist Svetozara Pudarića

V.K.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nakon što je u aprilu 2019. godine Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak po tužbi Svetozara Pudarića danas je objavljena i konačna presuda po kojoj se tužba uvažava te je tako Bosna i Hercegovina još jednom u nizu izgubila tužbu protiv svojih građana.
Naime, Pudarić je tužio državu BiH jer se kao Srbin iz Federacije nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva, što je sud ocijenio kao diskriminaciju, još jednu u nizu.

Ovakva presuda je bila očekivana i zbog činjenice da je isti sud ranije u predmetu "Pilav" presudio protiv države BiH koja Bošnjaku iz entiteta RS ne dozvoljava da se kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava na čelu s predsjednikom Timom Eickeom te članovima Farisom Vehabovićem i Pere Vilanovim, donio je odluku kako se tužba pokojnog Svetozara Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika Federacije, prihvata te je na taj način Bosna i Hercegovina izgubila još jedan slučaj kojim je potvrđen diskriminatorni odnos prema građanima ove države.

Advokat Nedim Ademović, koji je zastupao Svetozara Pudarića u ovom slučaju, potvrdio je za Klix.ba kako je presuda donesena te objasnio šta ovaj slučaj za BiH može značiti u budućnosti.

"Svi građani moraju imati jednaka prava, a Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da to nije slučaj jer se ne dozvoljava Srbima s teritorije Federacije BiH da se prijavljuju za člana Predsjedništva BiH. Odbrana BiH nije prihvaćena kao opravdana. Evropski sud je utvrdio da Ustav BiH mnogobrojne građane diskvalificira od mogućnosti participacije u političkom životu. Ovo je još jedna u nizu odluka kojom je potvrđeno da je Ustav Bosne i Hercegovine deficitaran u pogledu evropskih standarda i očekuje se od države da i ovu presudu implementira", izjavio je Ademović.

Presuda "Pudarić" nije prva koju je Bosna i Hercegovina izgubila, ali je specifična po tome što je ovo presuda u kojoj je jasno naznačeno kako su u diskriminatornom položaju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo manjine.

"Jedna presuda je dovoljna da se Ustav promijeni. Presudama Sejdić-Finci, slučajem Zornić i drugim, Ustav BiH se morao mijenjati. Međutim ova presuda prema mom mišljenju potvrđuje da nisu diskriminirani samo pripadnici Ostalih, već da koncept Dejtona danas više nije opravdan. Tu matricu moramo napustiti i omogućiti političku ravnopravnost svim građanima Bosne i Hercegovine", zaključio je Ademović u razgovoru.

Podsjetimo, Svetozar Pudarić podnio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava sredinom 2019. godine zbog onemogućavanja da se aplikant iz reda srpskog naroda s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH prijavi kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.