Dan nakon zelenog svjetla
125

HDZ je danas predložio izmjene Izbornog zakona iako je EU jučer jasno poručila da to krši njihove principe

S. M.
Foto Vijeće ministara
Foto Vijeće ministara
Dan nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom HDZ je objavio nacrt Izbornog zakona koji će uskoro uputiti u proceduru, a koji svojim sadržajem zapravo ne ispunjavaju uslove EU.

Evropske institucije od nas zahtjevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, odnosno ukidanje diskriminacije nad narodima koji nisu konstitutivni u smislu kandidature za članove Predsjedništva ili državni Dom naroda.

U HDZ-ovom nacrtu Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na biranje članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH uopšte ne riješava pitanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom", stoji u nacrtu.

Prijedlog krši Ustav BiH kako je istakao profesor ustavnog prava Milan Blagojević. On je naveo da odredba Ustava BiH koja govori da se član bira iz reda Hrvata "sa teritorija Federacije" ne dozvoljava da se on bira u manjim izbornim jedinicama. Istovremeno, ne provodi ni jednu presudu suda u Strazburu, iako to jeste zahtjev Evropske komisije.

Stav evropskih institucije o Izbornom zakonu iznesen je kako u izvještaju Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine tako i u jučerašnjem stavu misije EU pri OSCE-a u Beču.

"Treba poduzeti dalje ustavne i izborne reformi kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana, posebno provođenjem Sejdić-Finci presude Evropskog suda za ljudska prava. Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu sa evropskim standardima eliminisati sve oblike nejednakost i diskriminacija u izbornom procesu", stoji u izvještaju.

Osim toga, Vijeće ističe da ne bi trebalo poduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi otežali primjenu odluke Sejdić-Finci i povezanih odluka Europskog suda za ljudska prava ili bi dodatno produbili podjele.

Identičan stav koji je naveden u izvještaju Evropskog vijeća iznijela je i Misija EU jučer kao komentar na izvještaj OSCE-a o Bosni i Hercegovini.

Komentarišući izvještaj OSCE-a o stanju u Bosni i Hercegovini Misija EU je izjavila da je potrebno poduzeti ustavnu izbornu reformu kako bi se "osigurala ravnopravnost i nediksriminacija svih građana".

Osim toga, namjere HDZ da izmjeni Izborni zakona bez da mijenja Ustav Bosna i Hercegovine kritikovala je i američka ambasada u BiH, kao i zamjenik američkog sekretara za evropske i euroazijske poslove James O'Brien.

Uprkos svemu iznesenom, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rano jutros je uputila pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim premijerima 27 država članica u kojem stoji da je Izborni zakon Bih dostavljene Vijeću ministara na usvajanje.