{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH izabrana za predsjedavajuću PrepComa

S
9.11.2010. u 17:31
0
2
BiH izabrana za predsjedavajuću PrepComa
0
BiH izabrana za predsjedavajuću PrepComa
Bosna i Hercegovina je na 35. zasjedanju PrepComa, Organizacije za zabranu nukelearnih proba (CTBTO), danas, 9. novembra 2010. godine u Beču, uz podršku regionalne grupe, aklamacijom izabrana za predsjedavajuću ovog tijela za 2011. godinu.
Na ovaj način, nakon uspješno okončanog jednogodičnjeg mandata u svojstvu potpredsjedavajuće Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuirano doprinositi borbi protiv proliferacije nuklearnog i oružja za masovno uništenje u svijetu, a što je jedno od opredjeljenja BiH iznesenih u govoru ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja na Ministarskoj konferenciji CTBTO-a u New Yorku, u augustu ove godine, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

CTBTO je organizacija zadužena za provođenje Općeg sporazuma za zabranu nuklearnih proba koji su do sada potpisale 182, a ratificirale 153 zemlje. Da bi Sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratificira još devet država pobrojanih u Aneksu II.

BiH je ratificirala Sporazum 2006. godine i od tada aktivno sudjeluje u radu Organizacije za njegovo provođenje, naročito PrepComa kao njezinog izvršnog organa.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Beču, ambasador Igor Davidović preuzet će predsjedavanje PrepComom 1. januara 2011. godine od svog južnoafričkog kolege.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: