BiH
0

BiH dokazala da može biti ravnopravan partner u međunarodnoj areni

FENA
Bosna i Hercegovina je, prvi put u svojoj historiji, tokom januara 2011. predsjedavala Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iako je predsjedavanje Vijećem samo jedan segment dvogodišnjeg članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, Bosna i Hercegovina je još jednom dokazala da može biti ravnopravan partner u međunarodnoj diplomatskoj areni, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom januara 2011. Vijeće sigurnosti UN-a je raspravljalo o izborima u Africi s mogućim implikacijama na međunarodni mir i sigurnost, Bliskom istoku, referendumu o otcjepljenju južnog Sudana, situaciji u Obali Slonovače, Haitiju, Nepalu, Somaliji i o drugim temama.

Tematska debata Vijeća sigurnosti UN-a, koja je organizirana na inicijativu Bosne i Hercegovine o temi "Postkonfliktna izgradnja mira: izgradnja institucija", ocijenjena je kao veoma potrebna i konstruktivna, što je potvrđeno učešćem generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, kao i velikog broja zemalja članica UN-a.

Uz stalnu podršku i saradnju s Predsjedništvom BiH i Ministarstvom vanjskih poslova BiH, tim bosanskohercegovačkih diplomata pri UN-u je pokazao da na stručan i efikasan način može odgovoriti svakodnevnim obavezama koje proizilaze iz članstva u Vijeću sigurnosti UN-a.