|

Došlo vrijeme da "zemlja slučaj" stane na čelo utjecajnog tijela

Došlo vrijeme da "zemlja slučaj" stane na čelo utjecajnog tijela
0
S
Sarajevo-x.com
1.1.2011. u 23:59
12
komentara
0

dijeljenja
Došlo vrijeme da "zemlja slučaj" stane na čelo utjecajnog tijela
Bosna i Hercegovina u periodu od 1992. do 1995. mnogo puta se našla na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Petnaest godina kasnije naša je zemlja postala predsjedavajuća ovim vijećem.
BiH od danas predsjedavajuća Vijeća sigurnosti

Jedna od prvih tema koja će se naći pred Vijećem sigurnosti je referendum za osamostaljenje južnog Sudana, te nedavni sukobi između dvije Koreje, a naknadno će se razmatrati situacija u Izraelu, Siera Leoneu, Somaliji i Nepalu.

Ovo tijelo u toku jednomjesečnog predsjedavanja BiH razmatrat će pitanje izgradnje mira, odnosno institucija kao dio procesa izgradnje mira, što je tema za debatu koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu.

Velika prilika pružena je našoj zemlji, uprkos činjenici da se njena vlada nalazi u tehničkom mandatu i uprkos komentarima kako je ovo "najgori mogući period za najveću moguću diplomatsku priliku".

BiH je, podsjetimo, tek prije godinu postala jedna od deset nestalnih članica ovog organa UN-a, u kojem se i dalje nađe kao povremena tema, i tim prije ovaj "posao", koji je za neke države rutinska stvar, za našu zemlju je velika prilika, ali i obaveza.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...