Zajedničke akcije
0

FOTO / BiH i Srbija će se pomagati u zaštiti od katastrofa

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
BiH i Srbija potpisale su u Sarajevu Sporazum o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa sa ciljem da, u skladu sa mogućnostima, pomognu jedna drugoj u slučaju katastrofa kada strana koja traži pomoć nije u mogućnosti da se suprotstavi posljedicama katastrofa svojim sredstvima.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sporazum je u ime BiH potpisao ministar sigurnosti u Vijeću ministara Sadik Ahmetović, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.
Ahmetović je na konferenciji za novinare nakon čina potpisivanja sporazuma istakao da je ovaj dokument izraz zajedničke opredijeljenosti dvije države da intenziviraju i unaprijede saradnju u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. 

Prema njegovim riječima, ovim sporazumom će biti ubrzane procedure u međusobnoj pomoći dvije zemlje u borbi protiv prirodnih katastrofa. 
Ivica Dačić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ivica Dačić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Podsjetivši da je u BiH u posljednja dva mjeseca zbog obilnih kiša i porasta nivoa rijeka došlo do poplava i klizišta u kojima je stradalo nekoliko ljudi, veliki broj građana bio prinuđen da napusti svoje domove, te pričinjene ogromne materijalne štete, on je istakao da ovakve pojave direktno opominju i upućuju sve države regiona na nezamjenjivu ulogu međusobne saradnje i razumijevanja u rješavanju međudržavnih, nacionalnih, sigurnosno-političkih, ekonomskih i drugih važnih pitanja mira i stabilnosti u regiji.
On je istakao opredijeljenost i spremnost BiH u podjeli odgovornosti na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu u odgovoru na sve vrste vanrednih situacija. 

Ahmetović je podsjetio da je BiH potpisala sporazume o saradnji u zaštiti od prirodnih ili drugih katastrofa sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom, te izrazio nadu da će uskoro potpisati i sa Slovenijom. 

"Stoga, pred svima nama je veliki zadatak da kroz uzajamnu saradnju i pomoć pokušamo rizike od prirodnih i drugih nesreća svesti na najmanju moguću mjeru, ali i biti u stanju pružiti brz i efikasan odgovor u slučaju da do njih dođe", istakao je Ahmetović.

Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je saradnja dvije zemlje u pomoći u vanrednim situacijama bila dobra i bez sporazuma, ali da je korisno da je ona formalizovana s obzirom da sve zemlje u regionu imaju problem nedovoljnih kapaciteta suprostavljanja vanrednim situacijama.
"Sve što se dešava u regionu dešava se po sistemu spojenih posuda. Nemoguće je da se bilo koja od zemalja regiona sama bori protiv posljedica prirodnih nesreća", ukazao je Dačić, iznoseći spremnost obje zemlje da sve svoje kapacitete zajednički koriste, da razmjenjuju kadrove, iskustva i pomažu u tehnologiji. 

Dačić je govorio i o ideji zajedničkog regionalnog odgovora na prirodne katastrofe. 

"Jedna od ideja je da Niš bude regionalni centar za odgovore na vanredne situacije zbog svog geografskog i infrastrukturnog položaja", rekao je Dačić. 
On je ukazao i da postoji veoma dobra saradnja MUP-a Srbije sa Ministarstvom sigurnosti BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com