Država obećava
16

Bude li razornog zemljotresa čekat ćemo pomoć susjeda

Piše: T. Sekulić
Zemljotres u Kraljevu (Foto: SRNA)
Zemljotres u Kraljevu (Foto: SRNA)
Iako seizmolozi tvrde da nema razloga za strah od razornog zemljotresa u Bosni i Hercegovini, građani su u blagoj panici, nakon što je snažni zemljotres u Kraljevu u susjednoj Srbiji, odnio dva ljudska života. U Ministarstvu sigurnosti BiH ističu da je naša zemlja potpuno spremna za efektno reagovanje u slučaju razornog zemljotresa.

"Kapaciteti kojima bosanskohercegovačke institucije raspolažu odgovarajuće su za efektivno reagovanje u slučaju zemljotresa", kazala je za Sarajevo-x.com Neira Oručević, glasnogovornica Ministarstva sigurnosti BiH.

Oručevićeva je istakla da u slučajevima katastrofe većih razmjera, zemlja pogođena prirodnom katastrofom, očekuje pomoć zemalja u okruženju, pogotovo u spašavanju ljudi i saniranju posljedica zemljotresa. Upravo zbog toga, BiH je sa susjednim zemljama potpisala niz sporazuma o pomoću u slučaju katastrofa.

"Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske potpisali su Sporazum o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, 2001. godine. Isti ovakav sporazum potpisan je i sa Crnom Gorom 2007. godine. BiH slične sporazume ima i sa Makedonijom, Ruskom Federacijom, a u završnoj fazi su i sporazumi sa Slovenijom, Turskom i Srbijom", istakla je Oručevićeva za Sarajevo-x.com.

Glasnogovornica Ministarstva sigurnosti dodala je da Civilna zaštita FBiH trenutno radi na formiranju tima koji bi bio osposobljen da djeluje u slučaju zemljotresa, a MUP FBiH već raspolaže jedinicom pasa tragača koji bi u slučaju prirodne nepogode tragali za ljudima.

Na pitanje posjedujemo li teške mašine i ostalu neophodnu tehniku uz pomoć kojih bi bilo moguće spašavati zatrpane osobe u slučaju zemljotresa, Oručevićeva je odgovorila da u slučaju vanredne situacije postoje zakonom utvrđene mogućnosti prema kojima institucije BiH i entiteti, u skladu sa svojim nadležnostima, mogu mobilizovati vlastita sredstva ili stupiti u ugovorni odnos u cilju nabavke sredstava potrebnih za saniranje posljedica katastrofe.

Nadamo se da svi sporazumi koje je BiH potpisala ne bi bili "mrtvo ime na papiru", ukoliko bi došlo do zemljotresa sličnom onome u Kraljevu.