BiH
0

BiH i Rumunija potpisale dva sporazuma o unapređenju saradnje

FENA
Ministri vanjskih poslova BiH i Rumunije Sven Alkalaj i Teodor Baconschi te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja i Protokol o izmjenama i dopunama Sporazuma između BiH i Rumunije o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija.

Ministri su ocijenili da je potpisivanje ovih dvaju sporazuma pokazatelj dobre bilateralne saradnje između BiH i Rumunije, ali i mogućnosti za njeno unapređenje u mnogim segmentima.

Rumunski šef diplomatije iskazao je spremnost njegove države za nastavak podrške i pomoći evropskom i evroatlantskom putu BiH.

"Želimo pružiti stručno znanje i političku podršku da bi se BiH pridružila NATO-u i EU", rekao je na pres-konferenciji ministar Baconschi, potvrdivši i punu podršku Rumunije odluci da se građanima BiH što prije ukinu vize.

Izrazio je očekivanje da će politički lideri u BiH postići konsenzus o ključnim pitanjima za napredak države, posebno o pitanju ustavne reforme.

Pohvalio je napore naše zemlje u normalizaciji odnosa sa susjedima, posebno sa Srbijom, istaknušvi da to doprinosi stabilizaciji i poboljšanju situacije u regionu.

Ministar Alkalaj je zahvalio Baconschiju na pomoći BiH na NATO-ovom samitu u Talinu, kada je naša zemlja primljena u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Također, pozvao je rumunske kolege da u okviru institucija EU pomognu da građani BiH konačno dobiju bezvizni režim.

Alkalaj je naglasio da ekonomska saradnja između BiH i Rumunije nije zadovoljavajuća. U 2009. trgovinska razmjena je iznosila 160 miliona KM, a iz te zemlje nije bilo značajnijih investicija.

Ministar Mladen Zirojević izrazio je očekivanje da će danas potpisani Protokol o izmjenama Sporazuma o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija omogućiti poboljšanje ekonomske saradnje te ohrabriti potencijalne rumunske investitore i povećati investicije u BiH.

Ovaj sporazum između BiH i Rumunije je potpisan 2001. godine, ali je njegove izmjene inicirila Rumunija da bi svoje bilateralne sporazume uskladila sa zahtjevima EU, objasnio je Zirojević.

Na sastanku je podržana inicijativa o uspostavi saradnje između privrednih komora Bukurešta i Sarajeva te organiziranju ekonomskog foruma koji će pomoći poboljšanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma u drugim oblastima, kao što su u oblasti naučno-kulturne saradnje i zdravstva, a naglašena je potrebna za unapređenjem parlamentarne saradnje.