{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH i Hrvatska zajedno u misiji u Afganistanu

S
23.4.2010. u 12:56
0
35
BiH i Hrvatska zajedno u misiji u Afganistanu
0
BiH i Hrvatska zajedno u misiji u Afganistanu
Vukelić i Cikotić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon sastanka ministara odbrane BiH i Hrvatske u Sarajevu Selme Cikotića i Branka Vukelića najavljeno je skoro potpisivanja sporazuma o saradnji, te mogućnost zajedničkog učestvovanja u vojnim misijama očuvanja mira kakva je ona u Afganistanu.
Na sastanku dvojice ministara kao i na press konferenciji nakon sastanka, mnogo govora bilo je o jučerašnjoj uslovnoj dodjeli Akcijskog plana za članstvo u NATO paktu (MAP) Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska je u MAP-u bila punih sedam godina, i sa svojim iskustvima i savjetima pokušaćemo pomoći da BiH ne čeka toliko na puno članstvo u NATO-u", kazao je ministar odbrane Hrvatske Vukelić Na pressici je rečeno kako je saradnja između dva ministarstva odbrane predviđena memorandumom odavno prevazišla te okvire, te da je vrijeme za sporazumom koja će se ona dodatno poboljšati i osnažiti.

Govoreći o uslovnom prijemu BiH u MAP, ministar Cikotić kazao je kako je kao jedan od prvih programa predviđeno rješavanje pitanja vojne imovine, odnosno 69 objekata koje bi trebalo knjižiti kao imovinu Ministarstva odbrane.

Kad je u pitanju zajedničko učešće u mirovnim misijama u kojima Hrvatska već godinama učestvuje, rečeno je kako nije isključeno da Hrvatska i BiH na misiji u Afganistanu, gdje je već izvjesno upućivanje pješadijske jedinice Vojske BiH i instruktora, učestvuju zajednički.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: