Potpisan ugovor o saradnji
0

BiH i Hrvatska osnivaju kontakt centar na graničnom prijelazu Bijača-Nova Sela

Klix.ba
U sjedištu Terenskog ureda Jug Granične policije BiH u Čapljini danas su direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić i glavni direktor policije MUP-a Republike Hrvatske, Vlado Dominić potpisali Protokol o osnivanju Zajedničkog kontakt centra na graničnom prijelazu Bijača u BiH i Nova Sela u Hrvatskoj.

Protokol između Granične policije BiH i Ravnateljstva policije MUP-a Hrvatske potpisan je na osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice iz marta 2007. godine.

Ovom prilikom Dumančić je istaknuo je da se kontakt centar uspostavlja u cilju analiziranja i razmjene informacija bitnih za usklađenu i učinkovitu prekograničnu policijsku saradnju. Također je dodao da će u kontakt centru zajedno raditi pripadnici Granične policije BiH i MUP-a R. Hrvatske te da će biti smješteni u prostorijama međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Nova Sela na području Hrvatske.

Dominić je istaknuo da u mreži policijskih kontakt službi koje postoje na području Evrope, MUP Hrvatske već ima uspostavljene centre sa kolegama iz Mađarske, Slovenije i Srbije, te da će uspostavljanje Zajedničkog kontakt centra Bijača - Nova Sela dati dodatnu vrijednost izvrsnoj saradnji graničnih policija Hrvatske i BiH.

Dodao je da potpisivanje ovog važnog dokumenta potvrđuje iznimno dobru i uspješnu saradnju Ravnateljstva policije MUP-a Hrvatske i Granične policije BiH i naglasio da na tehničkom i operativnom nivou ne postoje otvorena pitanja koja bi onemogućavala tako dobru saradnju.

Osnovni zadaci Kontakt centra Bijača-Nova Sela su: sprječavanje opasnosti te osiguranje javne sigurnosti, zaštita života i zdravlja ljudi i imovine, suzbijanje prekograničnog kriminala, poboljšanje i iniciranje jačanja prekogranične policijske saradnje te razmjene informacija na području policijskog rada, usklađivanje zajedničkih aktivnosti nadzora te drugih zadataka na zajedničkoj državnoj granici, međusobna pomoć pri provedbi Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonti i provođenja drugih oblika prekogranične saradnje, saopćeno je iz Granične policije BiH.