Vinko Dumančić
0

Ulazak Hrvatske u EU će biti izazov za Graničnu policiju BiH

FENA
Pristupanje Republike Hrvatske EU Granična policija BiH vidi kao dodatni podstrek da bi u međusobnoj saradnji unaprijedili granične provjere i nadzor državne granice u skladu s najboljim praksama i preporukama EU, kazao je u intervjuu za Agenciju Fena direktor GPBiH Vinko Dumančić.

Granična policija, dodao je, kao upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH s operativnom samostalnošću, osnovana je radi obavljanja policijskih poslova i nema propisane mjerodavnosti koje bi zahtijevale određene pripreme povodom ulaska susjednih država u Evropsku uniju.

"Međutim, općenito sigurnost granica, kao i osoba koje je prelaze, zajednički su cilj i BiH i Hrvatske koji nastojimo ostvariti međusobnom saradnjom i koordinacijom aktivnosti", rekao je.

BiH ima najdužu granicu s Hrvatskom od 987 kilometara na kojoj se nalazi 30 međunarodnih graničnih i 25 graničnih prijelaza za pogranični promet i stoga je visok stepen saradnje s MUP-om Hrvatske neophodan.

"Saradnja Granične policije BiH s MUP-om Hrvatske se odvija na svim nivoima. Potpisan je novi Sporazum o readmisiji koji predviđa obvezu preuzimanja svih državljana trećih zemalja koji su nezakonito ušli na teritorij jedne zemlje, bez dodatnih administrativnih procedura. U postupku je donošenje novog ugovora o određivanju graničnih prijelaza kojim će biti izvršena kategorizacija graničnih prijelaza i definirani tzv. BIP prijelazi na kojima će se nalaziti sva potrebna infrastruktura neophodna za kontrolu robe koja ulaze u Hrvatsku. U postupku je i izrada novog Sporazuma o pograničnom prometu koji će biti usklađen s EU standardima. Njime će biti regulirano izdavanje pograničnih propusnica za osobe koje borave u pograničnom području. Istovremeno se vrši izmještanje zajedničke lokacije na dva granična prijelaza u Neumu na novoizgrađane prijelaze sa znatno boljim uvjetima rada. I dalje će u primjeni biti s Hrvatskom potpisani protokoli koji se odnose na zajedničke ophodnje, službenike za vezu, službeni tranzit te zajedničke istražne timove", pojasnio je Dumančić.

Ocijenio je da će svi sporazumi biti implementirani na većem nivou sukladno EU standardima.

"Poseban doprinos međusobnoj saradnji ogledat će se i uspostavljanjem zajedničkog kontakt centra na Graničnom prijelazu Pozla Gora u Hrvatskoj u kojem će zajedno raditi pripadnici GPBiH i MUP-a RH. U toku su završni pregovori o uspostavljanju ovog centra i uskoro očekujemo potpisivanje protokola", istakao je.

Efikasno upravljanje granicom i stvarna granična sigurnost od presudnog su značaja za regiju i Evropu u cjelini. Imajući u vidu da je strateški cilj BiH – ulazak u Evropsku uniju, GPBiH je obuhvaćen konceptom integriranog upravljanja granicom, gdje participiraju i druge relevantne službe i agencije koje su uključene u nadzor i kontrolu na granici, sa zajedničkim ciljem otvorenih, ali kontroliranih i sigurnih granica.

"U vezi s tim, vrijedno je spomenuti novu aplikaciju koja je uspostavljena uz podršku Evropskog povjerenstva na principima Schengenskog informacionog sistava (SIS), a odražava EU standarde u području graničnih provjera. Putem ove aplikacije s međunarodnih graničnih prijelaza vrši se direktan pristup svim eksternim i internim bazama podataka relevantnim za granične provjere. Aplikacija koja je najbitniji segment informacijskog sustava GPBiH značajno je unaprijedio rad i donio konkretne rezultate", naglasio je Dumančić.

Ulazak Hrvatske u EU sredinom 2013. za GPBiH predstavlja dodatni izazov jer će zajednička granica ujedno postati i vanjska granica EU.

"Samim tim mi ćemo morati stalno unaprjeđivati granične provjere, nadzor državne granice i infrastrukturu na graničnim prijelazima u skladu s EU standardima za šta će nam biti neophodna podrška svih relevantih tijela u BiH. I to se ne odnosi samo na pitanje izgradnje dva nova granična prijelaza na koridoru 5 C ili tzv. BIP-ova. Spektar naših aktivnosti je mnogo širi i obuhvata niz drugih pitanja koja se odnose na pogranične prijelaze, tranzit kroz Neum, identificiranje i obilježavanje državne granice, rad na zajedničkim lokacijama i dr. Dalji razvoj saradnje s mjerodavnim tijelima Hrvatske za nas je imperativ u rješavanju svih ovih pitanja", istakao je Dumančić.

Poslovi i zadaci koje obavlja GPBiH zahtijevaju permantno obnavljanje opreme, kao i rad na stručnom usavršavanju policijskih službenika. U vezi s tim, dodao je, treba istaknuti da je postojeći Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji Granične policije BiH rađen prije osam godina, te je GPBiH prije više od dvije godine mjerodavnim tijelima uputio zahtjev za njegove izmjene i dopune, no još nije uveden u proceduru usvajanja.

"Usvajanje ovog pravilnika je neophodno zbog ispunjavanja naših zakonskih obaveza u pogledu formiranja interne revizije, organizacione jedinice za evropske integracije i zbog povećanja broja policijskih službenika na graničnim prijelazima, a posebno na novim tzv. BIP prijelazima. U skladu s važećim pravilnikom nepopunjeno je 256 radnih mjesta što je ograničavajući faktor u kvalitetu vršenja graničnih provjera. U pogledu opremljenosti GPBiH mi smo obavezni da pratimo savremene trendove kontrole osoba, prtljaga i prijevoznih sredstava, a s obzirom na to da se radi o sofisticiranoj opremi za čiju nabavku su potrebna značajna sredstva iz budžeta, navedeni problem nastojimo prevazići putem donacija, kao i putem IPA projekata", zaključio je direktor GPBiH Vinko Dumančić.