Jačanje saradnje
33

BiH i Crna Gora bi mogle napraviti zajedničke granične prijelaze

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić dogovorili su danas intenzivniju i operativniju saradnju u oblasti sigurnosti između dvije zemlje. Između ostalog i zajedničke granične prijelaze gdje bi na jednom mjestu bili prisutni granični policajci obje zemlje.

Konstatovali su da je saradnja između BiH i Crne gore na zadovoljavajućem nivou, ali da postoje sigurnosni izazovi koje moraju riješiti zajedno.

"Fokus je na jačanju zaštite kontrole granica između BiH i Crne Gore, razgovarali smo i o mogućnostima uspostave zajedničkih graničnih prijelaza na jednoj tački gdje bi bili prisutni policajci iz obje zemlje i na taj način bismo pojednostavili kontrolu i olakšali prelazak. Govorili smo i o kontroli i nadzoru zapriječenih nelegalnih prijelaza između dvije zemlje. Mi smo prije nekoliko godina na inicijativu Evropske komisije zapriječili 22 ilegalna prijelaza koji se mogu koristiti za krijumčarenje roba i sada trebamo odrediti mješovitu grupu pripadnika granične policije da vidimo jesu li te zapreke još u funkciji kao i da provjerimo da li ima novih ilegalnih prijelaza", kazao je Mektić.

Jedna od tema sastanka bila je i uspostavljanje online saradnje vezano za organazovani kriminal, terorizam, ilegalne migracije i mogućnost masovne migrantske krize.

"Moramo se ujediniti u borbi protiv sigurnosnih izazova. Zajedno možemo računati da budemo na korak ispred kriminala i organizovanih kriminalnih grupa koji svojim obračunima ugrožavaju živote nedužnih. Prioritet je da saradnju učinimo intenzivnijom i operativnijom, da ona bude svakodnevna kako bismo se hrabro i odlučno suprotstavili kriminalcima", rekao je Nuhodžić nakon sastanka.