Čast pripala Banja Luci
33

BiH domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva 2014. godine

Klix.ba
U organizaciji Vazduhoplovnog saveza BiH i Padobranskog kluba Banja Luka, održana je Generalna konferencija IPC (Svjetske padobranske komisije), Svjetske vazduhoplovno-sportske federacije (FAI). Konferencija koja je trajala od 23. januara do danas odžana je u Banjoj Luci.

Na konferenciji je učestvovalo 80 delegata, a najvažnija odluka je da je Vazduhoplovnom savezu BiH i Gradu Banja Luka dodijeljena organizacija Svjetskog padobranskog prvenstva 2014. godine, na kojem se očekuje učešće preko 60 reprezentacija sa svih kontinenata.

U toku konferencije je održan sastanak predstavnika Vazduhoplovnog saveza BiH, predsjednik Duško Grmuša, potpredsjednik Siniša Holik i generalni sekretar Alen Halak, sa generalnim sekretarom Svjetske vazduhoplovne federacije Jean-Marc Badan. Badan je ponudio svu potrebnu pomoć oko organizacije navedenih takmičenja, te je razgovarano o razvoju sportske avijacije koja u BiH postoji preko 80 godina, saopćeno je iz Vazduhoplovnog saveza.

Vazduhoplovni savez BiH je organizator Evropskog padobranskog prvenstva u Banjoj Luci i Svjetskog paraglajding prvenstva na Bjelašnici koji će biti održani ove godine. Tehnički organizator Svjetskog paraglajding prvenstva je Extreme sport klub Sarajevo.

Vazduhoplovni savez BiH je osnovan 1947.godine, a danas u članstvu ima dva entitetska vazduhoplovna saveza i 36 aeroklubova. Najbolje sportske rezultate ostvaruje Aeromodelarska reprezentacija BiH-seniori, koja je od 1995.g. do danas osvojila preko 20 medalja na prvenstvima Svijeta i Evrope.