sport
0

Prvo mjesto za paraglajdere iz BiH na Zlatiboru

Klix.ba
Proteklog vikenda na Zlatiboru je održan II ACC Ski kup Zlatibor 2013., a paraglajderi iz BiH su slavili tri puta. Ekipno su osvojili prvo mjesto, a dva njihova člana u pojedinačnoj konkurenciji zauzela su prvo i treće mjesto.

Takmičenje je organizovao paraglajding klub Cirus, a prijavilo se 40 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Mađarske i BiH.

Para-ski takmičenje je podijeljeno u dvije sportske discipline, skijanje veleslalom i precizno slijetanje paraglajderom na cilj. Na kraju takmičenja su se sabirali ukupni poeni osvojeni u obje sportske discipline. Obavljene su dvije trke u skijanju i samo jedna serija u preciznom slijetanju paraglajderom jer vremenski uslovi nisu dozvoljavali više. Bh. tim je briljirao u obje sportske discipline i osvojio prvo i treće mjesto u pojedinačnom plasmanu, te prvo mjesto u ekipnom poretku.

Domaćin i organizator Miodrag Bujić Bujke i PK Cirus su dokazali da su izvrsni organizatori, a još bolji domaćini, poručuju iz Extreme Sport Cluba.

"Ovo je jedno od takmičenja koje ćemo dugo pamtiti, jer smo se odlično zabavili, skijali, letjeli i pokazali blagu prednost u odnosu na ostale takmičare iz regiona, jer treniramo u idealnim uslovima za paraglajding i skijanje, na olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Jahorini. Radujemo se slijedećim para-ski takmičenjima, a posebo onome koje bi se moglo održati naredne godine na Bjelašnici u organizaciji našeg kluba", istakli su bh. paraglajderi.

Ekipa koju su nazvali Grmljavina je osvojila prvo mjesto ekipno, a činila su je četiri pilota-skijaša: Fikret Kadrić - Extreme Sport Sarajevo, Mirvad Zenuni - Extreme Sport Sarajevo, Miroslav Vidojević - Paragliding klub Romanija i Ahmed Likić - Klub ekstremnih sportova Perun Vareš.

Pojedinačni plasman:

  1. Fikret Kadrić - XS Sarajevo BiH
  2. Miroljub Janićijević - PK Cirus Srbija
  3. Miroslav Vidojević - PK Romanija BiH

Žene:

  1. Tamara Kostić - PK Berkut Srbija
  2. Milica Marinković - PK Aero Edu Srbija
  3. Aniko Boylan - Aero Club Hajduszoboszl Mađarska

Druga bh. ekipa nazvana Munje zauzela je 7. mjesto ekipno, a činili su je: Enis Hrnić - Extreme Sport Sarajevo, Milutin Kusmuk - Paragliding klub Romanija i Davud Albahari.