BiH
0

BiH djelimično slobodna zemlja, Hrvatska, Srbija i Slovenija slobodne

Klix.ba/SRNA
Bosna i Hercegovina je u najnovijem izvještaju organizacije Freedom House svrstana među zemlje koje su djelimično slobodne.

Najnoviji izvještaj organizacije Freedom House o stanju političkih prava i građanskih sloboda širom svijeta pokazuje da je globalna sloboda već osmu godinu zaredom u opadanju.

Poseban pad sloboda zabilježen je Egiptu koji se suočio sa vojnim udarom i krvavim neredima. Također je primjetno nazadovanje slobode u utjecajnim zemljama kao što su Rusija, Ukrajina, Turska, Indonezija, Venecuela i Azerbejdžan.

Države balkanskog regiona su u najnovijem izvještaju svrstane među djelimično slobodne i slobodne zemlje.

Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija svrstane se u slobodne zemlje, a BiH, Kosovo i Makedonija u djelimično slobodne.

Zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen slobode, a sedam predstavlja najmanji stepen slobode.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode, dok Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, a BiH i Makedonija su ocijenjene u obje oblasti trojkom.

Kosovo je ocijenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Djelimično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One "pate" od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.

Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.