{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH djelimično slobodna zemlja, Hrvatska, Srbija i Slovenija slobodne

23.1.2014. u 16:22
0
82
BiH djelimično slobodna zemlja, Hrvatska, Srbija i Slovenija slobodne
0
Bosna i Hercegovina je u najnovijem izvještaju organizacije Freedom House svrstana među zemlje koje su djelimično slobodne.


Najnoviji izvještaj organizacije Freedom House o stanju političkih prava i građanskih sloboda širom svijeta pokazuje da je globalna sloboda već osmu godinu zaredom u opadanju.

Poseban pad sloboda zabilježen je Egiptu koji se suočio sa vojnim udarom i krvavim neredima. Također je primjetno nazadovanje slobode u utjecajnim zemljama kao što su Rusija, Ukrajina, Turska, Indonezija, Venecuela i Azerbejdžan.

Države balkanskog regiona su u najnovijem izvještaju svrstane među djelimično slobodne i slobodne zemlje.

Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija svrstane se u slobodne zemlje, a BiH, Kosovo i Makedonija u djelimično slobodne.

Zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen slobode, a sedam predstavlja najmanji stepen slobode.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode, dok Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, a BiH i Makedonija su ocijenjene u obje oblasti trojkom.

Kosovo je ocijenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Djelimično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One "pate" od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.

Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: