biznis
36

BiH napredovala u ekonomskim slobodama, ali i dalje smo ispod svjetskog prosjeka

Klix.ba
Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu prema Indeksu ekonomskih sloboda, objavila je The Heritage Foundation zajedno sa The Wall Street Journalom.

Ekonomske slobode u BiH su ocijenjene sa 58,4, što znači da su u porastu za 1,1 bod u odnosu na prošlu godinu. Međutim, BiH i dalje spada u grupu zemalja označenih kao "uglavnom neslobodne", a to su sve one zemlje koje su ocijenjene sa 50 do 59,9.

Dakle, BiH je u odnosu na prošlu godinu poboljšala svoje ekonomske slobode za 1,1 posto, a to je zbog poboljšanja investicijskih sloboda, slobode poslovanja i smanjenja korupcije. Jeste da se radi o minimalnom, ali ipak je napredak.

Bosna i Hercegovina je zauzela 38. mjesto od 43 zemlje u evropskoj regiji, ali je njen rezultat i dalje ispod globalnog i evropskog prosjeka, navodi se u izvještaju.

Naša zemlja je prvi put uzeta u razmatranje kada je u pitanju ovaj izvještaj u Indeksu ekonomskih sloboda 1998. godine. Od tada do danas njene ekonomske slobode su napredovale za oko 29 bodova, što je drugo najbolje poboljšanje bilo koje zemlje.

U izvještaju se navodi kako je BiH od tada napravila ogroman napredak u ukidanju represivne ekonomske politike. Provedba postupnih strukturnih reformi dovela je do regulatorne i tržišne otvorenosti, što našu zemlju sada smješta u sredinu liste svih zemalja u ovom Indeksu. Navodi se također i to da je postignuta veća monetarna stabilnost u zemlji.

Ipak, gospodarstvo BiH se i dalje smatra "uglavnom neslobodnim". Zemlji su potrebne dublje institucionalne reforme, posebno se to odnosi na iskorjenjavanje korupcije i osiguranje nezavisnog pravosuđa da bi mogla napredovati u ekonomskim slobodama i poboljšanju ekonomskog rasta.

Kada je riječ o korupciji, u izvještaju se spominje i slučaj hapšenja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, u aprilu prošle godine, i drugih osoba koji su, kako se navodi, optužene za uzimanje mita u zamjenu za pomilovanje osuđenih kriminalaca. Navodi se i to kako složeni sistem vlasti koči reforme, a imovinski registri su uglavnom nepouzdani.

U izvještaju se nadalje navodi kako se porezna politika razlikuje u entitetima, da ukupni prihodi od poreza čine 38,9 posto BDP-a. Državni rashodi su pali za 49,2 posto u stalnom domaćem gospodarstvu, a javni dug je i dalje ispod 45 posto BDP-a.

Ono što već znamo i što predstavlja veliki problem u BiH navodi se i u ovom izvještaju, a to je da je potrebno potrošiti mnogo vremena i novca za otvaranje firme u našoj zemlji. Potrebno je načiniti 11 postupaka i trebat će vam gotovo 40 dana za otvaranje firme u BiH. Postupak za dobivanje potrebnih dozvola mnogo košta i traje više od 100 dana. Tržište rada u BiH je i dalje neučinkovito.

Investicijska klima je i dalje loša. Od 29 banaka koje posluju u BiH, 19 ih je u stranom vlasništvu, što čini više od 85 posto ukupne aktive u sektoru.

Inače, prvih pet na listi su Hong Kong, koji jeste grad, ali u Kini zajedno sa Makaom čini posebnu upravnu regiju pa je zbog toga izdvojen sam na ovoj listi, potom Singapur, Australija, Švicarska i Novi Zeland.

Kada su u pitanju zemlje iz okruženja, Hrvatska je na 87. mjestu, Srbija na 95., Crna Gora na 68., Slovenija na 74., Albanija na 54., a Makedonija na 43. mjestu.

Posljednja rangirana zemlja je Sjeverna Koreja na 178. mjestu, dok Afganistan, Irak, Kosovo, Libija, Lihtenštajn, Somalija i Sirija, nisu uopće rangirane, odnosno za njih nije napravljen izvještaj.