BiH
1

BiH članica Organizacionog komiteta Komisije za izgradnju mira UN-a

FENA
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Bosna i Hercegovina je na plenarnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku izabrana za članicu Organizacionog komiteta Komisije za izgradnju mira Ujedinjenih naroda (Organizational Committee of the Peace Building Commission) za 2014. - 2015. godinu.

Izbor Bosne i Hercegovine u još jedno važno tijelo Ujedinjenih naroda u ovoj godini rezultat je uspješnih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH i Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Zrelost za aktivno učešće u najvišim globalnim tijelima i forumima BiH je već potvrdila uspješnim članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a, članstvom u Vijeću za ljudska prava UN-a, kao i aktivnim doprinosom vojnih i policijskih službenika u mirovnim operacijama UN-a.

Kandidaturu BiH je podržala regionalna grupa zemalja Istočne Evrope.

Komisija za izgradnju mira UN-a je međuvladino savjetodavno tijelo koje pruža podršku mirovnim naporima UN-a, posebno u zemljama za vrijeme i neposredno nakon okončanja oružanih sukoba.

Komisija daje ključni doprinos naporima međunarodne zajednice na očuvanju globalnog mira i sigurnosti, koordinirajući rad relevantnih međunarodnih faktora uključujući i međunarodne donatore, međunarodne finansijske institucije, vlade država članica i države koje šalju trupe u mirovne operacije.

Komisija je zadužena za što efikasniju upotrebu raspoloživih resursa, te razvija strategije za postkonfliktni razvoj i oporavak postkonfliktnih društava. Komisija svoje aktivnosti realizira putem Organizacionog komiteta i specifičnih konfiguracija za pojedine države - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.