BiH
14

BiH će nastaviti aktivnosti za lakše uključivanje Roma u društvene tokove

FENA
(Foto: FENA)
Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović istakao je danas u Sarajevu da je BiH uspješno završila svoj period predsjedavanja Dekadom Roma te naglasio da je to i završetak dekade u tom smislu.

Na pres-konferenciji u pauzi posljednjeg sastanka Međunarodnog Upravnog komiteta Dekade, kojom predsjedava BiH, Svilanović je najavio da će ubuduće Vijeće za regionalnu saradnju biti odgovorno za upravljanje tim procesom kad su u pitanju ekonomije kojem se u tom procesu pridružuje i Turska.

Kaže da će najvjerojatnije u Sarajevu biti otvorena kancelarija u kojoj će se voditi taj proces kao regionalni, a bit će fokusiran na obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, građanska dokumenta Roma.

"Taj proces vodit će Vijeće za regionalnu saradnju, uz podršku Evropske komisije i Fondacije za otvoreno društvo", precizirao je.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za pitanja Roma Urlik Bunjez naglasio je da više od polovine od 12 miliona Roma koji žive u Evropi, zapravo žive u državama regije koju pokriva Dekada.

Mišljenja je da se mnogo toga može naučiti iz iskustva iz proteklih deset godina, a u narednom periodu „svi treba da se pozabavimo sa sve većim nivoom antiromskog raspoloženja u Evropi, da se više pažnje posveti najugroženijim grupama unutar romske zajednice a to su žene, djeca i mladi“.

Smatra da je potrebno promovirati i inovativna rješenja na lokalnom nivou zbog čega je potrebno podržati regionalne i lokalne organe vlasti da pomognu u rješavanju problema.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u susretu s novinarima istaknula je da je u BiH od 2008. godine, kad je potpisana Deklaracija o pristupanju BiH projektu Dekade uključivanja Roma, najveći uspjeh postignut u stambenom zbrinjavanju Roma, gdje je dosad uloženo više od 12 miliona eura.

Istaknula je da su projekti stambenog zbrinjavanja realizirani ili još teče realizacija u više od 60 opština, a ukupno je dosad izgrađeno ili rekonstruirano 740 stambenih jedinica, a više od 1.000 romskih porodica bili su korisnici poboljšanja infrastrukture u romskim naseljima.

"BiH je pristupajući Dekadi uključenja Roma 2008. godine, koja je počela 2005. godine, napravila jasan zakonski okvir i stratešku politiku kad su u pitanju rješavanje problema stambenog zbrinjavanja, obrazovanja i zapošljavanja romske populacije", naglasila je. Dodala je da je u tom periodu dosta urađeno i na legalizaciji objekata romske populacije.

Smatra da su postignuti "pionirski" rezultati u oblasti zapošljavanja gdje još puno toga treba uraditi na podizanju svijesti kako romske populacije tako i onih koji ih zapošljavaju i onih putem kojih se zapošljavaju.

I u oblasti obrazovanja Roma postignuti su manji rezultati, jer romska djeca u većim gradovima pohađaju osnovnu školu, povećan je i broj srednjoškolaca, a ima ih i na fakultetima.

"U narednom periodu treba da se uključe lokalne vlasti u rješavanje tih pitanja, kao i svi oni koji mogu da pomognu da se romska populacija na adekvatan način uključi u društveni život u BiH", kazala je.

Iako se ovim sastankom Međunarodnog Upravnog komiteta Dekade uključenja Roma 2005.-2015. označava kraj Dekade, BiH će, kako je istaknuto, nastaviti sa aktivnostima za poboljšanje životnog standarda romske populacije, unapređenju obrazovanja i ostalih segmenata, bitnih za brže uključivanje Roma u društvene tokove.