{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH će nakon izbora za najviše pet mjeseci dobiti novi ustav"

F
16.5.2010. u 13:33
0
32
"BiH će nakon izbora za najviše pet mjeseci dobiti novi ustav"
0
"BiH će nakon izbora za najviše pet mjeseci dobiti novi ustav"
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je realno očekivati da će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi ustav, a da će prema prijedlogu te stranke ustavna pozicija hrvatskog naroda biti do kraja zaštićena.
"Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda i naravno da je najveća odgovornost na HDZ-u BiH. Od te odgovornosti ne treba bježati, jer smo mi stožerna stranka hrvatskoga naroda u BiH i to ćemo biti i nakon predstojećih općih izbora 2010. godine", kazao je Čović na svečanoj akademiji u Derventi koja je organizirana jučer u povodu obilježavanja 20. obljetnice Regionalnog odbora HDZ-a Bosanska Posavina.

On je podsjetio kako je HDZ BiH javnosti već odavno ponudio njihovo viđenje novog ustava i to BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti.

Po njegovim riječima, to će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela, a zaštitit će se do kraja ustavna poziciju hrvatskoga naroda u BiH.

Čović je kazao da vlasti Republike Hrvatske očekuju da ih podrže u nakani da BiH dobije novi ustav kojim će hrvatski narod dobiti istinsku ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

"HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH i koliko god se mnogi trudili prikazati nas kao nacionalističku stranku i stranku koja dijeli i uništava do pokušaja da nas rascjepkaju kako bi postali mala stranka, neće uspjeti", kazao je tom prigodom predsjednik HDZ-a Dragan Čović te dodao da će koncem avgusta javnosti predstaviti monografiju "HDZ BiH. Bosna i Hercegovina je naša država, Bosanska Posavina je naša".

Čović je kazao da je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH te da imaju odličnu suradnju s PDP-om, SNSD-om, SDS-om.

Kada je riječ o suradnji sa SNSD-om, tu su nas neki prozivali i prozivaju kako mi pišemo nekakve povijesne sporazume. Nikakav povijesni sporazum nismo potpisali, a HDZ BiH želi graditi korektne odnose i sa SNSD-om, PDP-om, SDS-om i drugim srpskim strankama, prije svega strankom koju vodi Dragan Čavić, kazao je Čović.

"Isto tako radimo i kada je bošnjački korpus u pitanju i želimo korektne odnose sa SDA, SBiH-om, SDP-om, SBB-om jer smo jednostavno upućeni jedni na druge", istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda, a sadašnje ustavno uređenje je takvo i bez ovakvih dogovora Hrvati nisu dio vlasti.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Davor Čordaš govorio je o rezultatima HDZ-a BiH na parlamentarnim izborima od 1990. godine do posljednjih lokalnih izbora 2008. godine te o značaju predstojećih Općih izbora u BiH 2010. godine.

"Na prošlim izborima 2006. i 2008. godine HDZ BiH bio je predvodnik svehrvatske koalicije te je pokazao put svim drugim hrvatskim strankama kako se može izboriti dobar rezultat i u teškim uvjetima kada je preko 95 posto Hrvata prognano s ovih prostora.

Planiramo daljnje aktivno sudjelovanje predstavnika HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS-a, jer je to jedini način kako možemo aktivno pomoći obnovu ovih prostora, ali i ostvariti održivi povratak hrvatskog pučanstva na ove prostore", istaknuo je u svom obraćanju Davor Čordaš.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom te stranke Draganom Čovićem boravilo je jučer u posjetu župama Žeravac i Bijelo Brdo te nazočilo svečanoj akademiji koja je organizirana u Derventi u povodu obilježavanja 20. obljetnice Regionalnog odbora HDZ-a Bosanska Posavina, priopćeno je iz Ureda za informiranje te stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: