|

Biden: Razmimoilaženja u BiH ozbiljnija nego ikad

Biden: Razmimoilaženja u BiH ozbiljnija nego ikad
0
F
FENA
8.6.2011. u 12:31
18
komentara
0

dijeljenja
Biden: Razmimoilaženja u BiH ozbiljnija nego ikad Joseph R. Biden (Foto: AP)
Potpredsjednik SAD-a Joseph R. Biden uputio je pismo podrške organizatorima i učesnicima konferencije "Zapadni Balkan: Napredak, regresija ili stagnacija?" koja će biti održana u Sarajevu od 12. do 15. juna.
Biden je pozdravio sve učesnike konferencije o zapadnom Balkanu, koju organiziraju Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu i Američko-bosanska fondacija od 12. do 15. juna .

"Govoreći kao neko ko ima dugoročnu vezanost za demokratiju, prosperitet i stabilnost na Balkanu, vaša konferencija se nije mogla desiti u bolje vrijeme. Nakon moje posjete regiji prije dvije godine, neki dijelovi zapadnog Balkana su uznapredovali, dok neki još zaostaju", navedeno je u pismu.

Biden je istakao da je pozitivno što će se Hrvatska pridružiti Sloveniji u Evropskoj uniji kao i činjenicu da su Srbija i Kosovo započeli razgovore o konkretnim pitanjima te napredak Crne Gore ka članstvu u NATO-u.

Građani Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije su, podsjetio je Biden, dobili bezvizni režim od Evropske unije.

"S druge strane, korupcija nastavlja da truje cijelu regiju i ekonomski razvoj je spor i neujednačen. Makedonija i Grčka nisu još riješili pitanje imena, a domaća politička razmimoilaženja u Bosni i Hercegovini izgledaju ozbiljnijim nego ikad", istakao je Biden.

Potpredsjednik SAD-a podsjetio je da je u obraćanju parlamentu Bosne i Hercegovine u maju 2009. rekao da prosperitetna, sigurna i demokratska budućnost u okviru transatlantske familije nije garantovana niti je poklon te da se ona mora graditi kroz ozbiljan rad i kompromise.

"Apelirao sam liderima u Bosni i Hercegovini da moraju prestati da vode uskoetničke i političke interese umjesto nacionalnog interesa. Ova izjava nije prestala biti aktualna ni danas, dvije godine nakon mog obraćanja parlamentu BiH", istakao je Biden.

Vidjeli smo, dodao je, iz prve ruke zapadni Balkan u miru i u ratu, u dobrim i lošim vremenima.

"Znam da ljudi u regiji žele demokratsku i mirnu budućnost u evroatlantskoj porodici, a Sjedinjene Američke Države su spremne da ih podrže. Ponovit ću što sam rekao u Sarajevu prije dvije godine, Obama-Biden administracija će održati i osvježiti svoju dugoročnu obavezu Evropi, cjelovitoj, mirnoj i slobodnoj", istakao je Biden.

Predstojeća konferencija, navedeno je u pismu, simbolizira tu američku obavezu, kroz učešće pomoćnika državnog sekretara Phila Gordona u njenom radu.

"Mi se oslanjamo na eksperte izvan vlade da pomognu liderima da pronađu rješenja za problem regije. Čestitam vam na inicijativi i želim konferenciji svaki uspjeh", stoji u Bidenovom pismu.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...