BiH
101

Biden: Narod BiH zaustavljen na putu napretka zbog sporosti svojih čelnika

FENA
Joe Biden (Foto: EPA)
Joe Biden (Foto: EPA)
Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je kazao da cjelovita, slobodna i mirna Evropa nije moguća bez njezinog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

"Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Evropa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Evrope koji mora biti u potpunosti integriran u Evropu", kazao je Biden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni. "To je jamstvo za cjelovitu i slobodnu Europu u miru", istaknuo je Biden.

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Evropu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu.

"Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Dejtonskom sporazumu, integraciji ove evropske regije po prvi puta u institucionalne strukture Evrope", istaknuo je Biden.

Po njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebice spomenuo Crnu Goru. "Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u", poručio je Biden.

SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 miliona dolara u ovo "privredno i strateški važno područje". "I za mene nema dvojbe: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Evropske unije", zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

Govoreći o važnosti ovog dijela Evrope osvrnuo se na pitanje energetske ovisnosti i istaknuo nužnost diversifikacije izvora energije jer "niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama na unutarnjem i vanjskom planu".

Biden nije propustio osvrnuti se i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Evrope sa stajališta sigurnosti i stabilnosti iznimno važan za cijelu Evropu. SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Biden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.