Regija
0

Predsjednički proces Brdo-Brijuni: Važan faktor proširenje EU na države kandidatkinje

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Danas je u Uredu hrvatske predsjedice Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku Zagrebu održan izvanredni sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni na kojem su učestvovali svi čelnici zemalja jugoistočne Evrope, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Teme Summita bile su jačanje stabilnosti, sigurnosti kao i ekonomski napredak jugoistočne Evrope, istaknuto je nakon sastanka koji je trajao  nešto duže od dva sata.

Akteri Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni složili su se da je važan faktor za postizanje ovih ciljeva proces jačanja translatlanskog partnerstva SAD-a i EU-a, proširenje EU na države kandidatkinje, kao i širenje NATO saveza.

Na sastanku je zaključeno kako je proteklog desetljeća u jugoistočnoj Evropi došlo do jačanja demokratskih institucija, poboljšanja međususjedskih odnosa, te otvorenijeg dijaloga civilnog društva i političkih vođa.

Akteri sastanka poručili su kako postoji svjesnost o različitostima političkih okvira država ove regije, te njihovoj spremnosti za euroatlanske integracije.

Kao važni ciljevi uočena je potreba za jačom vladavinom prava, borba protiv kriminala i korupcije, jačanje demokratskih institucija, provedba reformi, smanjenje nezaposlenosti te poticanje razvoja i konkurentnosti za bolju poslovnu i ulagačku klimu.

Naglašena je sinergija procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa te je dogovoreno aktiviranje redovitog dijaloga na operativnoj razini između SAD-a, EU i država jugoistočne Evrope u borbi protiv globalnih sigurnosnih prijetnji.

Aktuelna migrantska kriza na sastanku je predstavljena kao humanitarni i sigurnosni aspekt, koja zahtjeva bolji nadzor i zaštitu vanjskih granica EU u svrhu smanjenja migrantskog pritiska na zemlje zahvaćene krizom.

Oštro je osuđen brutalni teroristički napad u Parizu 13. novembra, kao i nedavni napadi u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku. S tim u vezi članovi Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni poručili su da se zalažu za globalna rješenja usmjerena na rješavanju uzroka radikalizma, ekstremizma i terorizma.

Na kraju je poručeno da se inicijativa Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni mora smatrati ne samo tehničkim, nego i političkim procesom od najvažnijeg značaja.