BiH
122

Biciklisti iz Holandije stigli u Sarajevo i položili cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci

Klix.ba
Četrnaest biciklista iz holandskog grada Doorna, članova Udruženja oboljelih od PTSP "Wounded Warriors“ stiglo je danas u Sarajevo gdje su, povodom obilježavanja Svjetskog dana mira, položili cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva zajedno sa ministrom za boračka pitanja KS Muharemom Fišom.

Biciklistički maraton na realciji Doorn-Sarajevo članovi ovog udruženja su organizirali u saradnji sa Udruženjem oboljelih od PTSP-a "VOX“ iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, ministar Fišo je za goste iz Holandije upriličio prijem, kao i za članove njihovih porodica koji su im se danas pridružili u Sarajevu.

"Izuzetna mi je čast upoznati ljude koji su prešli 2.000 kilometara kako bi odali počast ubijenoj djeci ovog grada. U Sarajevu se danas održava i međunarodna konferencija posvećena miru, ali naše okupljanje ovdje nije političkog, nego isključivo prijateljskog i sportskog karaktera“, rekao je ovom prilikom ministar Fišo.

Ministar je učesnicima maratona uručio i prigodne zahvalnice, te je izrazio očekivanja za realizacijom budućih zajedničkih projekata koji bi mogli biti od pomoći populaciji oboljeloj od PTSP-a.

Predsjednik Udruženja oboljelih od PTSP-a "VOX“ Faruk Krek je naglasio da su brojni učesnici ovog maratona bili pripadnici mirovne misije u BiH tokom protekle agresije na našu zemlju, te da mu je čast biti im domaćin.

"Važno nam je da ste danas sa nama, jer mi oboljeli od PTSP-a u cijelom svijetu dijelimo isti problem i najbolje se međusobno razumijemo“, istakao je Krek.

Biciklistički maraton podržala je i Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, u čije je ime današnjem prijemu u Kantonu Sarajevo i polaganju cvijeća na Spomen obilježju ubijenoj djeci prisustvovala i zamjenica šefa misije Loes Lammerts.