BiH
6

Obilježena 22. godišnjica stradanja Sarajlija u masakru kod OŠ Safvet beg Bašagić

Klix.ba
(Foto: Press KS)
U znak sjećanja na osmoro ubijenih Sarajlija, danas je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo zajedno sa dvoje učenika Osnovne škole Safvet beg Bašagić položio cvijeće na mjesto masakra koji se prije 22 godine dogodio na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana. Tada je teže i lakše ranjeno još 10 naših sugrađana.

Tog tragičnog dana, od gelera minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene iz pravca Vraca, ubijeni su: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Prema riječima predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-'95. Fikreta Grabovice i u ovom masakru stradala su sarajevska djeca.

"Među ubijenim su sedamnaestogodišnja Vildana Avdić i šesnaetogodišnja Lejla Jahić i za ovaj zločin još niko nikada nije odgovarao. Mi i dalje čekamo i očekujemo da se pravosudni organi pokrenu, kako bi odgovorne za ovaj zločin adekvatno kaznili", kazao je Grabovica i dodao da bi bila strašna greška, kada bi se sve ovo zaboravilo.

Kako je istakao ministar Fišo, građani Sarajeva su tokom agresije ubijani samo zato što su htjeli da prežive, u redu za hljeb, vodu, na dženazama, pijacama, djeca na sankanju, ispred i u školama...

"Učinit ćemo sve da se masakri i stradanja nevinih građana Sarajeva nikada ne zaborave, kako se nikada i nikome ne bi ponovili", obećao je ministar Fišo i naglasio kako je svaki ovaj događaj ujedno sjećanje i opomena novim generacijama naših stanovnika, ali objašnjenje da se desio zločin, da su monstrumi s brda ubijali, a da pri tome nisu birali način kako to učiniti, a sve s ciljem da onemoguće građane Sarajeva da prežive.

Braća Malik i Mesud Krivić na mjesto ovog masakra, gdje su izgubili brata Amira, dolaze već 22 godine da obilježe godišnjicu njegovog stradanja, ali i ostalih sedam ubijenih Sarajlija.

"Nažalost, svake godine je sve manje ljudi na ovom mjestu da se zajedno s nama sjete stradanja naših najmilijih, ali i svih ostalih nevinih sugrađana, što nije dobro. Mislim da onaj ko bude zaboravio svoju istoriju da mu se dobro ne piše", rekao je Malik Krivić.

Cvijeće su još položile te počast odale delegacije Grada Sarajeva, Općine Cenatar Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-'95., Unije civilnih žrtava rata, rodbina i prijatelji ubijenih te učenici Osnovne škole Safvet beg Bašagić, saopćeno je iz press službe Kantona Sara