BiH
0

BHRT: Nije dozvoljeno emitovanje sadržaja SP-a bez dozvole

FENA
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine - BHRT je na osnovu zaključenog Ugovora ekskluzivni vlasnik TV, internet i prava na emitiranje na mobilnim telefonima za teritorij Bosne i Hercegovine Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, koje se održava u Brazilu, a čije emitiranje je počelo 12. juna i traje do 13. jula ove godine - saopćeno je danas iz ove RTV kuće.

Iz BHRT-a, istovremeno, upozoravaju da nije dozvoljeno emitovanje nikakvih sadržaja Svjetskog prvenstva bez dozvole BHRT-a i FIFA.

"Otkupom ovih prava BHRT je Ugovorom preuzela i obaveze, te se stoga upozoravaju emiteri, kabel operateri, web portali, odnosno svi provajderi da, ukoliko pružaju usluge distribucije signala van teritorije Bosne i Hercegovine, onemoguće emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u Brazilu", ističe se u saopćenju.

Također se isti upozoravaju da navedeni sportski program ne preuzimaju od regionalnih/svjetskih TV kuća radi emitiranja u Bosni i Hercegovini, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje od strane emitera, kabel operatera i web portala odnosno svih provajdera, čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te mogu prouzrokovati enormno štetne posljedice za BHRT.

"U slučaju da BHRT pretrpi štetu prouzrokovanu neovlaštenim emitiranjem, a s obzirom na obaveze BHRT-a prema FIFA-i, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine će naknadu iste potraživati od gore navedenih subjekata", podsjećaju iz ove RTV kuće.

"Stoga, ukoliko dođe do kršenja naših otkupljenih prava, upozoravamo da ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene pravne radnje za zaštitu svojih prava i interesa, te o istom obavijestiti FIFA-u i druge relevantne institucije. Već smo na utvrđeno kršenje upozorili FIFA-u, EBU i druge nadležne institucije", navodi BHRT u saopćenju za javnost.