BiH
148

BHRT danas pušta digitalni signal u HD rezoluciji, ko će moći uživati u ovoj pogodnosti

Piše: E. G.
BHRT danas će u 15 sati početi sa emitovanjem digitalnog signala u HD rezoluciji. To svakako najviše raduje ljubitelje nogometa koji će imati kvalitetniju sliku na svojim TV prijemnicima i tako još više uživati u najpopularnijoj sportskoj predstavi na svijetu.

BHRT je uputila svim kabl operaterima poziv da preuzmu HD signal SP-a u nogometu u Brazilu, navode u ovoj medijskoj kući. Kažu nam kako su se do sada javila četiri kablovska operatera koji su završili svoje tehničke obaveze i oni će moći gledati ekskluzivni program FIFA World Cup 2014. To su: BH Telecom - Moja TV, Logosoft, HS i Telemach.

Građani koji nisu korisnici paketa jednog od ova četiri kabl operatera, BHRT-ov program FIFA World Cup 2014. će ipak moći pratiti, ali ne u HD rezoluciji.

"Ovo nije konačan broj kabl opratera, svi oni koji do sada nisu, a odluče se u međuvremenu na to, na našoj web stranici imaju objašnjenje o tome koje tehničke uvjete moraju ispuniti da se i njima pusti digitalni signal u HD rezoluciji", kazala je za Klix.ba, Sabina Bačvić-Zečević, glasnogovornica BHRT-a.

Dakle, BHRT u kabl operatere pušta HD signal Svjetskog prvenstva u nogometu, a svi građani koji koriste pakete kabl operatera imat će mogućnost da gledaju utakmice u HD-u.

"Istovremeno, građanima koji nemaju pakete kabl operateratera će naravno na BHT-u gledati Svjetsko prvenstvo, ali ne u HD-u. Pitali su nas građani koji imaju one obične antene, takozvane 'riblje kosti', šta će biti s njima, kako će opni gledati. Znači, mi ne puštamo taj signal preko emisione mreže, jer njih mora digitalizirati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Da biste, da tako kažem, preuzimali HD signal iz zraka mora prvo biti emisiona mreža digitalizirana", objašnjava Bačvić-Zečević.

Muhamed Žerić, šef tima za digitalizaciju BHRT-a, kaže da će u HD-u moći gledati samo oni korisnici koji imaju digitalni paket kabl operatera.

"Oni koji su do sada imali samo standardni analogni signal moći će na isti način kao i do sada gledati naš program, ako nemaju ovu HD, odnosno kablovsku opciju. Signal neće doživjeti nikakve promjene, ali naravno neće imati visoku rezoluciju. Dakle, da pojasnimo i ovo, opći proces digitalicacije je nešto što je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija, a ovo što je BHRT sada omogućio nema nikakve veze s tim procesom. Ovo je isključivo BHRT uradio samoinicijativno da bi građanima omogućio bolji signal i veći užitak gledanja Svjetskog prvenstva. Ministarstvo, niti bilo ko drugi nema veze sa ovim", objašnjava Žerić.

On također dodaje da svi kabl operateri koji to već nisu učinili, a htjeli bi, i dalje mogu preuzeti digitalni signal u HD rezoluciji.