Uputili apel za spas
249

BHRT dobio podršku EBU-a: Ne dozvolite da BiH postane jedina država bez javnog servisa

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropska radiodifuzna unija (EBU) priključila se apelima međunarodne zajednice da se spasi javni medijski servis BiH.

U saopćenju EBU ističe kako je potrebno poduzeti hitne mjere kako bi se osiguralo adekvatno i održivo finansiranje javnog BHRT servisa. Podsjetili su kako je prošla godina otkako je istekao način naplate pretplata putem računa za fiksni telefon, te da su BH Telecom i M:tel volonterski prikupljali ovaj novac za javni servis od tada. Ipak, naplata je u padu za 50 posto samo u prošlom mjesecu.

"Sada je BHRT u opasnoj situaciji. Nakupili su dug od 20 miliona eura tokom proteklih godina zbog neodgovarajućeg nivoa finansiranja uzrokovanih erozijom takse za licencu, slabog sistema naplate i određenih nenaplaćenih dugova od regionalnih partnera", kaže se u saopćenju.

Evropske i međunarodne unije novinara uz podršku Udruženja novinara BiH alarmirali su Platformu za zaštitu medjiskih sloboda i novinara Vijeća Evrope. Medijska organizacija JI Evrope (SEEMO) također se priključila apelu. "Kolaps javnog servisa u BiH bi imao devastirajući efekat, ne samo na medijski sistem već i na društvo koje je već etnički podijeljeno", upozorili su.

Istaknuto je kako je međunarodna zajednica spremna dati podršku i savjet o najboljim praksama kako bi se sačuvala ova institucija bitna za društvo i demokratiju, a EBU je apelovao na sve relevantne institucije da im pruže podršku.

"Vlada BiH mora hitno pronaći dugoročno, održivo rješenje za finansiranje BHRT-a kako bi se osigurali da BiH ne postane prva evropska država koja nema javni medijski servis", navodi se u saopćenju EBU-a.