BiH
14

BHANSA započela pružanje usluga letnih informacija

FENA
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) danas je započela pružanje usluga letnih informacija (Flight Information Service – FIS), putem Službe letnih informacija FIS BiH.

Svečanom otvaranju ove službe u operativnoj jedinici oblasne kontrole letenja u Banjoj Luci (ATCUII) prisustvovali su ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, direktor CCL-a Dragan Bilać, direktor SMATSA-e Radojica Rovčanin, v.d. direktora BHANSA-e Marin Raspudić, v.d. zamjenici direktora BHANSA-e Damir Ćopić i Đelal Hasečić, te direktor BHDCA Đorđe Ratkovica.

" FIS BiH je dio operativnih usluga u vazdušnom saobraćaju i predstavlja uslugu uspostavljenu u svrhu pružanja savijeta i informacija potrebnih za bezbijedno, redovno i efikasno obavljanje letova unutar FIR Sarajevo. Usluge letnih informacija pružaju se svim vazduhoplovima na koje bi te informacije mogle uticati, odnosno, za sve letove s kojima je uspostavljena radiokomunikacija ili su na drugi način poznati Centru letnih informacija. Ovo je još jedan korak ka potpunoj kontroli našeg neba, koja će napokon početi u oktobru tekuće godine, a to je nešto što smo čekali godinama", rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Usluge informisanja aviona u letu će pružati kontrolori letenja koji su završili konverzijsko osposobljavanje za informatora vazduhoplova u letu (FISO). Usluga će se obavljati iz prostorija ATC unit II u Banjoj Luci.