{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Bh. vlasti moraju podržati reforme, situacija je ozbiljna'

S
22.2.2010. u 17:27
0
11
'Bh. vlasti moraju podržati reforme, situacija je ozbiljna'
0
'Bh. vlasti moraju podržati reforme, situacija je ozbiljna'
Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) su sa zabrinutošću konstatirali da je situacija u Federaciji BiH ozbiljna te da se dalje pogoršava.
Stand-by aranžman koji je postignut između MMF-a i vlasti BiH predstavlja najodrživiji odgovor na sve lošiju situaciju.

Međutim, da bi se osigurala sredstva, koja su na raspolaganju u skladu sa stand-by aranžmanom sa MMF-om (te od drugih međunarodnih finansijskih institucija), kao i od Evropske unije, vlasti u Federaciji treba da hitno izvrše obećanja data u skladu sa uslovima stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, što uključuje i reformu javne potrošnje, a posebno sistem gotovinskih plaćanja pojedincima i porodicama.

Zabrinuti smo da će neusvajanje neophodnih zakonskih propisa u bliskoj budućnosti imati negativan odraz na potencijal BiH za pristup finansiranju izvana, počevši od programa Kredita za razvojnu politiku Svjetske banke koji Upravni odbor Svjetske banke uskoro treba razmatrati.

Postojeći sistem je ne samo finansijski neodrživ i ekonomski neefikasan već je i nepravedan u socijalnom smislu i ne poštuje pristup zasnovan na potrebama koji se najčešće koristi u zemljama članicama EU. On uskraćuje efikasnu podršku najugroženijim kategorijama. Ova situacija traži hitno i pažljivo razmatranje, navodi se u saopštenju OHR-a.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira apeliraju na vlasti u Federaciji da podrže reforme koje zagovaraju Svjetska banka i MMF. Ove zahtjevne ekonomske mjere traže snažno i dalekovidno liderstvo svih političkih predstavnika u Vladi Federacije BiH i Parlamentu Federacije BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira apeliraju na relevantne stranke da zajednički rade brzo i konstruktivno na izvršavanju ovih reformi. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira apeliraju i na javnost da pokaže razumijevanje i solidarnost u vezi sa ovim neophodnim reformama. Preostalo je veoma malo vremena za akciju, a visoku cijenu nedjelovanja platiti bi svi dijelovi društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: