BiH
265

BH. udruženja pisala čelništvu Cityja: Kolarov i Nastasić šire mržnju i nacionalizam!

Klix.ba
Nogometaši Manchester Cityja Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić tokom proslave titule prvaka Engleske nosili su majice na kojima je pisalo "Srbija do Tokija" te iscrtano 4S. Njihov potez naišao je na osudu bh. javnosti, a Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je protestno pismo predsjedniku kluba Khaldoonu Al Mubaraku.

"Pišemo vam uime preživjelih žrtava genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji danas žive u SAD-u i Kanadi, kako bismo osudili i protestovali zbog poteza dvojice igrača Manchester Cityja tokom proslave titule prvaka Engleske.

Naime, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić titulu su proslavili noseći bijele majice sa veoma uvredljivim ultranacionalističkim sloganom "Srbija do Tokija". Taj slogan kotistila je srpska vojska i paravojne snage tokom agresije na BiH i diktature Slobodana Miloševića. Slogan se uvijek koristio u kontekstu dokazivanja srpske nacionalne dominacije i posebno u svrhu promicanja nasilne ekspanzionističke tendencije na štetu susjednih zemalja i nesrpskog naroda. Tu i druge slične parole koristili su srpski vojnici koji su počinili genocid, zločine protiv čovječnosti, ubistva, silovanja i etničko čišćenje protiv Bošnjaka i nesrpskog stanovništva, a sve u cilju formiranja "velike Srbije", navedeno je u protestnom pismu upućenom Al Mubaraku.

Foto: EPA
Foto: EPA

Također, predstavnici bh. dijaspore su istakli kako smatraju da su Kolarov i Nastasić namjerno nosili majice sa tim sloganom, a u cilju promovisanja nacionalizma.

Čin dvojice nogometaša Cityja usporedili su sa sramotnim djelom hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je kažnjen sa 10 utakmica suspenzije i zabranom pristupa stadionima u Brazilu tokom Svjetskog prvenstva u junu, zbog ustaškog poklika "Za dom spremni".

"Molimo vas da istražite ovaj događaj u klubu i poduzmete sve potrebne korake kako bi Kolarov i Nastasić bili sankcionisani i kako bi se osiguralo da se sport ne koristi za širenje mržnje. Mnogi građani BiH su veliki ljubitelji Manchester Cityja te su činom dvojice igrača bili duboko povrijeđeni i razočarani", navedeno je u pismu kojeg potpisuju predstavnici Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U pismu se napominje i to da će reakciju tražiti od UEFA-e i FIFA-e.